Pers

Home > Pers > Archief > Persbericht 27/9/2007

Nieuwe BBL-campagne Fenix promoot duurzaam papier in hoger onderwijs

Share

Leuven, 26 september 2007 – Vandaag lanceert Bond Beter Leefmilieu (BBL) haar nieuwste campagne Fenix. Met financiële steun van de Vlaamse overheid zet BBL samen met Vlaamse studentenkringen alle studenten, docenten, kopieercentra en cursusdiensten aan om meer gerecycleerd papier te gebruiken. Locatie voor de start van de campagne is niet toevallig de boek- en kantoorhandel van uitgeverij en drukkerij ACCO in Leuven. Vanaf dit jaar drukt ACCO alle cursussen op ecologisch papier.

Enkele sprekende cijfers. Vandaag wordt ongeveer de helft van alle papier en karton reeds gerecycleerd. Toch maakt kringloop kopieerpapier slechts 3,9% van de totale papierproductie uit in de Benelux. In 2005 verbruikte elke Belg 353,8 kg papier en karton per jaar. Daarmee eindigt België op de – weinig benijdenswaardige - 2de plaats in de top-30 van de meest verbruikende landen ter wereld. Omdat het hoger onderwijs in Vlaanderen gerust als een grootverbruiker beschouwd mag worden, roept BBL alle actoren uit de sector op om papier te besparen en meer gerecycleerd papier te gebruiken. De start van Fenix loopt gelijk met het begin van het nieuwe academiejaar.

BBL doet beroep op de Vlaamse studentenverenigingen om dit academiejaar mee campagne te voeren voor een duurzaam papiergebruik in het hoger onderwijs. De deelnemende studentenverenigingen zullen zo veel mogelijk docenten en studenten overhalen zich uit te spreken voor meer cursussen, thesissen, eindwerken en kopies op gerecycleerd papier. De actie spoort ook kopiezaken aan om de prijs van kringlooppapier gelijk te stellen met die van klassiek papier. In ruil hiervoor krijgen de deelnemende copyshops uitgebreide promotie naar de studentengemeenschap. De campagne spoort ook de universiteiten en hogescholen zelf aan om hun steentje bij te dragen.

ACCO, de belangrijkste drukker én uitgever van cursussen voor het hoger onderwijs, en LOKO, de Leuvense overkoepelende kringorganisatie, geven alvast het goede voorbeeld en beslisten voor minstens drie jaar alle ACCO-cursussen op kringlooppapier te drukken. De milieuwinst van dit initiatief is aanzienlijk: ACCO bedrukt ongeveer 35 miljoen vellen per jaar, dat is goed voor zo’n 200 ton papier per jaar. Een omschakeling van klassiek papier naar kringlooppapier levert een CO2-besparing op van 220 ton. Het milieuverantwoorde papier is voorzien van het Nordic Swan Label en het Europese Ecolabel en die garanderen een erg hoge milieustandaard in het hele productieproces. Vanaf nu zullen de meer dan 50.000 studenten die aankopen bij ACCO de nieuwe cursussen in handen krijgen.

Door de hogere aankoopprijs van het papier, stijgt de kostprijs van de cursussen met 4,2%. ACCO neemt 1,2% van deze prijsstijging voor zich. De Leuvense studentenkringen zijn bereid om 3% meer te betalen voor een ecologische ACCO-cursus. LOKO liet alvast weten dat een billijke prijs te vinden voor een beter milieu, en toont dat er wel degelijk een draagvlak is voor een duurzamer papiergebruik, zelf al kost dat in de praktijk soms wat meer. BBL rekent er alvast op dat het initiatief van ACCO en LOKO navolging krijgt in het hele Vlaams hoger onderwijs.

Ekonomika, de studentenkring verbonden aan de Faculteit Economische en Toegepaste Economische Wetenschappen aan de KULeuven, engageerde zich vandaag alvast als eerste studentenvereniging om deel te nemen aan de papiercampagne. Ze hopen zowel binnen hun eigen faculteit als bij de universiteit en de kopiecentra dingen in beweging te brengen.

Voor meer info:

Annelies D’Hollander            

BBL projectmedewerkster Fenix

02 282 17 20

annelies.dhollander@bblv.bePlaats de eerste reactie

Bent u reeds geregistreerd, gelieve dan in te loggen.
Verplicht in te vullen velden
Voornaam     Naam  
(enkel uw voornaam en gemeente worden getoond)
Postcode     Gemeente  
Organisatie
E-mail adres  (wordt niet getoond)
Niets  
Anti-spam

Abonnementen
beleidsb@BBeL