E-zines

Home > E-zines > beleidsb@BBeL > Archief > 20-11-2009 - Geen nieuwe steenkoolcentrale in Vlaanderen > E313: kilometerheffing lost files op

E313: kilometerheffing lost files op

Share

Vorige week kwam de problematiek van de E313 nogmaals aan bod in het Vlaams parlement. Vlaams minister voor mobiliteit en openbare werken Hilde Crevits stelde dat het noodzakelijk is dat er bijkomende rijvakken worden aangelegd. Ze baseert zich daarvoor op de “tactische studie E313”.

Hilde Crevits blijkt echter maar de helft van het verhaal te vertellen. Uit deze studie blijkt dat een kilometerheffing een alternatief kan vormen voor bijkomende rijvakken. De studie stelt letterlijk dat “nagenoeg alle knelpunten in het studiegebied verdwijnen” als een kilometerheffing wordt ingevoerd. In een scenario met een hoog heffingstarief  “houdt enkel het hardnekkigste knelpunt aan de uitstroom van de ring naar de E313 in de avondspits aan. Op de meeste snelwegen komt er dan zelfs tijdens de spits een rijstrook reserve”. De onderzoekers stellen weliswaar dat er bijkomend onderzoek vereist is om de effecten van een heffing exact in te kunnen schatten, maar de basisvraag is duidelijk: moet de overheid geld investeren in extra rijstroken en zo extra verkeer aantrekken, of moet de overheid een slimme kilometerheffing invoeren om op die manier de capaciteit van een rijstrook vrij te maken tijdens de spits? Voor BBL is dat een retorische vraag.

Erik GrietensReacties


Leo - Edegem
(2505 dagen geleden)

Ik ben geschrokken van de negatieve reacties. Wie weinig auto rijdt, zal minder moeten betalen. Wie veel rijdt moet weliswaar meer betalen, maar wellicht minder files op zijn weg tegenkomen. Toch OK, zo?

De critici werpen ook op dat de maatregel asociaal zou zijn: wie ver van openbaar vervoer woont, is verplicht om met de auto te rijden en wordt door deze maatregel gestraft. Wie echter dicht bij openbaar vervoer woont in een woonkern, moet veel meer betalen voor woning, zowel bij aankoop als onroerende voorheffing (hoger KI) of hogere huurprijs. Is dat dan zo sociaal?

Er zal veel politieke moed nodig zijn om deze goede maatregel er door te krijgen!Plaats zelf een reactie

Bent u reeds geregistreerd, gelieve dan in te loggen.
Verplicht in te vullen velden
Voornaam     Naam  
(enkel uw voornaam en gemeente worden getoond)
Postcode     Gemeente  
Organisatie
E-mail adres  (wordt niet getoond)
Niets  
Anti-spam

Abonnementen
beleidsb@BBeL