4.2. Fost Plus heeft ook een enquête laten uitvoeren, met slechte resultaten voor statiegeld. Welke moet ik nu geloven? | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

4.2. Fost Plus heeft ook een enquête laten uitvoeren, met slechte resultaten voor statiegeld. Welke moet ik nu geloven?

Fost Plus organiseerde een enquête over statiegeld via het online onderzoeksbureau iVOX. Ze vonden slechts 22% voorstanders van statiegeld, 32% blijft neutraal. De vraagstelling van Fost Plus is echter bijzonder misleidend. 

De enquête steekt van wal met een zogenaamde ‘leidende vraag’. Hiermee stuurt men mensen subtiel naar bepaalde antwoorden. In dit geval wordt gevraagd om de blauwe zak te evalueren (76,4% is positief). Vervolgens vraagt Fost Plus om een keuze te maken tussen de blauwe zak of statiegeld. 

Dat is een valse keuze, want in werkelijkheid kunnen ze prima naast elkaar bestaan. Bovendien hebben de respondenten al aangegeven positief te zijn tegenover de blauwe zak, waardoor het wel erg lastig wordt om bij de vervolgvraag de blauwe zak de rug toe te keren ten voordele van statiegeld.

Daarnaast peilt de enquête enkel naar de nadelen van een statiegeldsysteem, niet naar de voordelen. Ook ligt het antwoord vaak al in de vraag besloten. Deze tendentieuze vraag is een goed voorbeeld: “In welke mate zou u akkoord gaan met de stijging van de verkoopprijs [...] om de kosten te dekken van een statiegeldsysteem?” 

Conclusie: omdat de enquête geen wetenschappelijke standaard haalt, zijn de resultaten niet geloofwaardig. Het is geen toeval dat ze ingaan tegen resultaten van andere enquêtes in binnen- en buitenland (zoals Ierland en het Verenigd Koninkrijk).