5.3. Is recyclage van PET-flessen via een statiegeldsysteem conform de regels rond voedselveiligheid? | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

5.3. Is recyclage van PET-flessen via een statiegeldsysteem conform de regels rond voedselveiligheid?

Het Europees voedselveiligheidsagentschap (European Food Safety Authority of EFSA) legt beperkingen op in het hergebruik van materialen om de voedselveiligheid te bewaken. De bedoeling is o.a. het vermijden van het risico op besmetting door chemicaliën.

Een van de maatregelen van het EFSA bepaalt dat in gerecycleerd PET het aandeel van PET uit non-food verpakkingen niet groter mag zijn dan 5%. Minstens 95% van de nieuwe gerecycleerde verpakking moet dus afkomstig zijn van plastic uit voedselverpakkingen.

Een statiegeldsysteem levert een zuivere stroom op, en bestaat 100% uit voedselverpakkingen, zodat ze volledig kan gerecycleerd worden in nieuwe drankverpakkingen. 

Dat geldt niet voor de (uitgebreide) blauwe zak, waar ook non-food verpakkingen in terecht komen, bovenop allerhande vervuiling. Het is de vraag hoe men na sortering aan 95% voedselverpakkingen komt. Dat kan bv. door bijmenging van PET afkomstig van statiegeldsystemen.