Volg de klimaattop in Katowice | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Volg de klimaattop in Katowice

De massale opkomst voor Claim the Climate in Brussel toont dat het publiek wakker ligt van de opwarming van de aarde. Op de klimaattop in Polen bespreken experts en politici hoe ze de doelstellingen efficiënt gaan tackelen. 

Bond Beter Leefmilieu houdt de vinger aan de pols. Collega Laurien Spruyt, expert mobiliteit en klimaat, stapte op 5 december op de trein richting Katowice. Daar houdt ze de onderhandelingen niet alleen als een strenge waakhond in de gaten, maar brengt ze ook verslag uit vanop de eerste rij. 

Volg Laurien ook op Twitter

 

Wetenschappelijk en rechtvaardig

10 december - Katowice

De politici druppelen langzaam binnen op de klimaattop in Polen. Michel II beloofde alvast van klimaat een topprioriteit te maken. Hopelijk zien we dat ook in Katowice. De VS laten zich alvast van hun slechtste kant zien en promoten fossiele brandstoffen actief op side-events op deze klimaattop. 

Klimaatwetenschappers dringen al lang aan op actie, maar niet alle landen geven gehoor aan deze oproep. Laurien ijvert er voor om het klimaatbeleid op wetenschap te baseren, logisch toch? 

Maar niet enkel de wetenschappers moeten gehoord worden, klimaat en rechtvaardigheid moeten hand in hand gaan. 

 

Klimaatcoalitie op de klimaattop

10 december - Katowice

Op vraag van de klimaatcoalitie en xprclimate eess kwamen jullie met maar liefst 75.000 de straat op om te ijveren voor een beter klimaat. Bond Beter Leefmilieu, 11.11.11., IEW, gaan nog een stap verder en zijn aanwezig op de klimaattop van de VN in het Poolse Katowice. De ngo's nemen jullie stem mee en zorgen ervoor dat die gehoord wordt door de onderhandelaars en politici daar ter plaatse. Ze gaan in gesprek met de politici om hen aan te moedigen om hun verantwoordelijkheid op te nemen en te zorgen voor een leefbaar klimaat. 

 

Werp een blik achter de schermen van de klimaattop

8 december - Katowice

Hoe ziet zo'n klimaattop er achter de schermen uit? En wat bespreken de onderhandelaars daar? Laurien Spruyt, expert mobiliteit en klimaat, hoopt vurig dat er ambitieuze maatregelen genomen worden, waarmee we de doelstellingen wel halen. Een leefbaar klimaat, daar blijven we voor vechten. Doe je mee?  

Wist je trouwens dat Polen nog heel veel kolen uit de grond haalt? Steenkool prijkt dan ook overal in uitstalramen op de klimaattop. Laurien vraagt zich daarbij af hoe we ervoor gaan zorgen dat mensen die nu werken in de fossiele industrie hun job niet zullen verliezen wanneer we volop voor hernieuwbare energie gaan. De klimaattransitie moet rechtvaardig zijn. 

 

Laurien Spruyt
Beleidsmedewerker mobiliteit en klimaat
laurien [dot] spruyt [at] bblv [dot] be
02 282 19 44

Artikels over Klimaatbeleid