Nacht van de Duisternis | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Nacht van de Duisternis

Zaterdag 12 oktober 2019

Op de Nacht van de Duisternis van 12 oktober 2019 doven verschillende gemeenten de verlichting voor een avond en kunnen inwoners even proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht. Met Nacht van de Duisternis zetten Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) de impact van lichtvervuiling in de kijker.

Want er wordt te veel en verkeerd verlicht. Contante verlichting op gebouwen of op ruimtes waar niemand komt, verlichting richting de hemel, etc. met als gevolg onnodige energieverspilling en excessieve nachtelijke verlichting. Voor sommige mensen leidt dit tot slaapgebrek en gezondheidsproblemen, maar ook het bioritme van planten en dieren wordt hierdoor verstoord. Nachtverlichting hangt nauw samen met de graad van verstedelijking, en wetende dat België een van de meest verstedelijkte landen ter wereld is, gaan we daar samen actief iets aan doen!

Doof thuis de lichten en maak met buurtbewoners, vrienden en familie in plaats van een daguitstap, een nachtuitstap (kaarsjes en fakkels zijn toegestaan!). Stippel een leuke route uit, ga op stap en ontdek dat de wereld der duisternis veel verrassingen in petto heeft. Herken je de grote beer? Herken je andere sterrenbeelden? Kan jij vleermuizen, nachtvlinders of uilen spotten?

Organisatie door de Vereniging Voor Sterrenkunde en Preventie Lichthinder

      

Provincie: Antwerpen
Gemeente Verlichting Publieksactiviteit

Kasterlee

Dooft Nacht van de Duisternis - Tikkebroeken Kasterlee
//

Meerhout

Dooft klemtoonverlichting Nacht van de Duisternis
//

Schoten

Dooft klemtoonverlichting Hap van de Duisternis
//
Provincie: Oost-Vlaanderen
Gemeente Verlichting Publieksactiviteit

Kluisbergen

Dooft Angst en dood in de Middeleeuwen
//

Wetteren

Dooft straatverlichting
Provincie: Vlaams-Brabant
Gemeente Verlichting Publieksactiviteit

Grimbergen

Dooft Sterrenkijkavond en info-avond over lichthinder
//