Dit was Connect2Change 2018 | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Dit was Connect2Change 2018

Ons eerste netwerkevent Connect2Change op 22 februari 2018 werd een succes! 250 duurzaamheidsliefhebbers kwamen samen in het Brusselse Arsenaal om elkaar te inspireren en te motiveren. Ze brainstormden over de vraag: hoe maken we Vlaanderen dubbel zo duurzaam? Enkele van hen waren Groen-voorzitter Meyrem Almaci, Natalie Eggermont van Climate Express, Familiehulp directeur An De Meulemeester en David Leyssens, network director van The Shift asbl/vzw. Waarom kwamen ze en wat bleef hen bij? Ze vertellen het je zelf.

Connect2Change is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu in samenwerking met The Shift, Antwerp Management School en de Sociale Innovatiefabriek. Het netwerkevent werd gesponsord door Vdk Bank,  Durabrik, Ecopuur en Susanova.

Presentaties

 


 

9:30 Welkom

 

9:45 - 11:00 Keynotespeakers

 

2050 begint vandaag
Keynote van prof. dr. Hans Bruyninckx (videofragment)

Na een lange carrière als professor internationale milieupolitiek en duurzame ontwikkeling aan verschillende binnen- en buitenlandse universiteiten, is Hans Bruyninckx sinds 2013 directeur van het Europees Milieuagentschap. Daar verzamelt en verspreidt hij informatie over de toestand van het milieu en de milieutrends in Europa. Hij is dan ook de geknipte man om de grootste milieu-uitdagingen en oplossingen voor Europa en Vlaanderen te schetsen. We zijn ontzettend blij dat de voormalige voorzitter van Bond Beter Leefmilieu ons in een videoboodschap vanuit Kopenhagen zal vertellen hoe we Vlaanderen het komende jaar dubbel zo duurzaam maken.

De volgende industriële revolutie: van duurzaam ondernemen naar geïntegreerde waardecreatie
Keynote van prof. dr. Wayne Visser (Engelstalig)

Ondanks meer maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), worden veel van onze grootste sociale, ecologische en economische problemen alleen maar groter. Prof. dr. Wayne Visser wijdt zijn leven aan het stimuleren van transitiedenken in het bedrijfsleven en de maatschappij. Hij geeft inspirerende speeches, schreef al 27 boeken en doceert nu Integrated Value aan de Antwerp Management School. Op Connect2Change daagt hij de deelnemers uit om hun visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen te herzien. Hij toont aan waarom geïntegreerde waardecreatie noodzakelijk is om globale uitdagingen te overwinnen. Onze economie, businessmodellen, producten en diensten staan op een kantelpunt en zullen drastisch veranderen. Wordt dit de volgende industriële revolutie?

Vergrijzing weegt op milieu, klimaat en de samenleving
Keynote van Ann Demeulemeester, directeur Familiehulp

Vlaanderen vergrijst aan sneltempo, waardoor de vraag naar thuiszorg stijgt. Deze evolutie brengt ecologische en sociale uitdagingen met zich mee. Alleen al op vlak van mobiliteit is de impact enorm. Ann Demeulemeester weet als directeur van Familiehulp en voormalig algemeen secretaris van ACW als geen ander wat de gevolgen zijn van de stijgende vraag naar thuiszorg voor het milieu, klimaat en de samenleving. Zij stuurt elke dag 12.500 mensen aan die vaak de baan op moeten voor gezinszorg, ouderenzorg en kinderdagverblijven. Zij weet dus perfect welk soort transitie de zorgsector nodig heeft.

Een volledig hernieuwbare en circulaire economie voor Vlaanderen
Keynote van Mathias Bienstman, beleidscoördinator Bond Beter Leefmilieu

Het klimaat- en energiebeleid van België en Vlaanderen ligt helemaal uit koers om de doelstellingen in 2020 en 2030 te halen. Mathias Bienstman, beleidscoördinator van Bond Beter Leefmilieu, moraalfilosoof, econoom én auteur van het boek "Op eigen kracht", heeft een brede blik op de klimaatuitdaging. Hij beschrijft hoe Vlaanderen een quantumsprong kan maken door het beleid te richten op een volledig hernieuwbare, circulaire economie. Hij betrekt alle sectoren en benadrukt het belang van systeeminnovatie gericht op een nuluitstoot van CO2. Zijn yes-we-can-mentaliteit geeft je hoop op een mooie toekomst.

 

11:30 - 13:00: Maak je keuze

 

Je kiest zelf je programma uit een gevarieerd aanbod

INTERACTIEVE DEBATTEN

1. Wat zijn de voordelen van plantaardige voeding voor consumenten en innovatie?

Meer mensen veggie laten ontdekken? Tobias Leenaert, medeoprichter van EVA vzw, trekt de wereld rond om te tonen hoe je een plantaardige wereld creëert op een pragmatische en vriendelijke manier. Cedric Hanet weet als partner van de vegetarische restaurantketen Greenway als geen ander wat de economische voordelen zijn van plantaardige voeding. Hij waarschuwt dat de Vlaamse industrie de plantaardige boot dreigt te missen. De daarbij horende jobs vallen zo evengoed in het water.

2. Waar wonen ouderen het best?

De combinatie van onze ruimtelijke ordening en de vergrijzing levert problemen op. Ouderen wonen in energieverspillende, slecht bereikbare en te grote huizen. Resultaat: eenzame ouderen en thuisverplegers die elke dag 15 keer de wereld rondrijden. Brecht Vandekerckhove van Atelier Romain licht het onderzoek naar de impact van vergrijzing op ruimtelijke ordening toe. Marc Vermeulen van Abbeyfield vertelt over het alternatief: senioren die samenwonen in het stads- of dorpscentrum, elkaar gezelschap houden en een handje toesteken waar nodig. En dat allemaal met een een kleine ecologische voetafdruk.

3. Hoe maken we de shift van privaat autobezit naar mobiliteitsdiensten?

Platformen die transportdiensten uit de publieke of private sector combineren tot de op maat gemaakte reistrajecten schieten als paddenstoelen uit de grond. Deze Mobility as a Service (MaaS) revolutie brengt ecologische en sociale kansen met zich mee. Hoe kunnen we deze opportuniteit ten volle benutten om maatschappelijke doelen te verwezenlijken? Dat vernemen we van Angelo Meuleman van Taxistop, mobiliteitsonderzoeker Nils Wuytens van de Antwerp Management School en professor Frank Witlox van UGent.

INSPIRATIE SPEECHES

Ontdek wat borrelt en bruist bij de jonge change makers van Generation T, het jongerennetwerk van The Shift en Act4Change
Laat je inspireren door de jonge garde: Olivier Beys (Tournevie), Natan Hertogen (Samenlevignsopbouw), Vanya Verschoore (Arbeid & Milieu), Yolan Gielen (OVAM), Adje Van Oekelen (De Landgenoten)

 

DOCUMENTAIRE

Tijdens deze avant-première van de documentaire  ‘Closing the Loop’ leer je innovatieve circulaire economie cases uit de hele wereld kennen. 

 

De documentaire kwam tot stand door samenwerking van Prof. Dr. Wayne Visser, Chair in Sustainable Transformation en Professor ‘Integrated Value’ aan Antwerp Management School samen met Emmy Award winnende regisseur Graham Sheldon (Stand Up 8 Productions).

De film integreert de visie van globale experts waaronder John Elkington and Michael Braungart, corporate sustainability directeurs van o.a The Body Shop en Marks & Spencer. Alsook kennis van het werelds economisch focum en de universiteit van Cambridge. 

Verschillende innovatieve circulaire economie cases komen in detail aanbod waaronder Biogen (UK), Caterpillar/Barloworld (South Africa), Dutch Awearness (Netherlands), Interface (Netherlands & Germany), Novamont (Italy), Quito City (Ecuador) and REDISA (South Africa).
De pre-trailer van de documentaire werd getoond op de UN Habitat conferentie in Quito in 2017. Jullie krijgen nu de kans om deze in avant-première te bekijken op connect2change.

 

13:00 - 14:00 Vegetarische lunch

 

14:00 - 15:30: Maak je keuze

 

Je krijgt opnieuw de keuze tussen een nieuwe reeks aan interactieve debatten, inspiratie talks door de jonge garde en de documentaire ‘Closing the Loop’.

INTERACTIEVE DEBATTEN

4. Hoe kunnen we onze huizen verwarmen zonder CO2-uitstoot?

Om huizen te verwarmen zonder CO2-uitstoot liggen er op lokaal niveau heel wat kansen voor het rapen. Projectingenieur Bram Pauwels doet uit de doeken hoe energiecoöperatieve Beauvent in Oostende de warmte van een afvalverbrandingsoven benut om een hele wijk te verwarmen.
Hoe kunnen we de stap zetten naar verregaande collectieve renovaties, samen met burgers? Daar vertelt Bruno Moens, coördinator van Kyoto in het Pajottenland, je alles over.

5. Hoe ziet de circulaire stad eruit? Brussel als praktijkvoorbeeld

De meeste steden en gemeenten zijn erg afhankelijk van materialen van buitenaf, die na gebruik op de afvalberg belanden. Op termijn moeten we overschakelen naar een circulair systeem. Hoe doen we dat? We beschouwen de stad als een ecosysteem met een voortdurende stroom van goederen, kapitaal en mensen. Aristide Athanassiadis van de ULB bracht deze stromen in kaart voor het Brussels Gewest. Op basis van wat hij in Brussel leerde, legt hij uit hoe beleidsmakers, bedrijven en burgers werk kunnen maken van de circulaire stad.

6. Duurzame partnerships

David Leyssens, Directeur van The Shift, toont jullie de weg naar duurzame partnerships. De winnaars van de Sustainable Partnership awards 2017 komen aan het woord. Katrien Verbeke, Dienst Milieu&Klimaat bij Stad Gent, stelt Foodsavers Gent voor. Dit is een logistiek platform dat voedseloverschotten ophaalt en herverdeelt. Het is een initiatief van OCMW en Stad Gent in samenwerking met supermarkten, landbouwers en de veiling. Tsjitske Anna Zwart, onderzoeker aan de KULeuven en Sebastiaan Boussauw, Marketing Lecturer at UCLL presenteren jullie ‘voedsel voor de toekomst’. Samen met Colruyt Group, de provincie Vlaams-Brabant en Vredeseilanden zochten ze  naar oplossingen om de groeiende wereldbevolking op duurzame wijze te blijven voeden.

 

INSPIRATIE SPEECHES

Ontdek wat borrelt en bruist bij de jonge change makers van Generation T, het jongerennetwerk van The Shift en Act4Change
Laat je inspireren door de jonge garde: Joris Depouillon (FoodWIN), Jan Leyssens (Regenerative Design), Vanya Verschoore (Arbeid & Milieu), Yolan Gielen (OVAM), Adje Van Oekelen (De Landgenoten), Annelies Desmet (Dear Tech)

DOCUMENTAIRE

Tijdens deze avant-première van de documentaire  ‘Closing the Loop’ leer je innovatieve circulaire economie cases uit de hele wereld kennen. De documentaire kwam tot stand door samenwerking van Prof. Dr. Wayne Visser, Chair in Sustainable Transformation en Professor ‘Integrated Value’ aan Antwerp Management School samen met Emmy Award winnende regisseur Graham Sheldon (Stand Up 8 Productions).

Na de film volgt een nabespreking.

 

15:30 - 17:00 Verruim je netwerk tijdens de afsluitende drink

 

Connect2Change is een initiatief van

Met steun van