Programma Connect2Change 2019 | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Programma Connect2Change 2019

Onthaal: 9.00 - 9.30 uur

Intro 9.30 - 9.45 uur

 • Danny Jacobs en Mathias Bienstman, directeur en beleidscoördinator van Bond Beter Leefmilieu, verwelkomen het publiek. 

Openingsdebat: 9.45 - 10.45 uur

 • Het grote milieudebat met politieke kopstukken
  Politiek debat met Meyrem Almaci (Groen), Koen Van den Heuvel (CD&V), Anneleen Van Bossuyt (N-VA), Yasmine Kherbache (sp.a) & Willem-Frederik Schiltz (Open Vld)

Koffiepauze: 10.45 - 11.00 uur

Kies één sessie voor 11.00 - 12.30 uur

 • Panelgesprek over klimaat en de rol van burgers en middenveld
  De afgelopen maanden hebben burgers van klimaat een hot topic gemaakt. Het Belgisch klimaatbeleid vinden ze niet ambitieus genoeg en België neemt internationaal zijn rol niet op. In een panelgesprek discussiëren we over de rol van burgers en het middenveld. Na afloop weet je waarom de acties nodig waren, wat ermee bereikt is, en wat we in de toekomst nog nodig hebben.
 • Ga in dialoog met Stad Gent over de introductie van groene warmte 
  Groene warmte is een cruciaal thema in de energietransitie, maar niet het makkelijkste. Samen met Stad Gent bekijken we kansen en drempels bij het realiseren van groene warmte. Stad Gent loopt voorop en werkt al aan een warmtezoneringsplan. Deze workshop geeft je een unieke kans om in dialoog te gaan met deze voorloper. Verwacht geen ex-cathedra uiteenzetting, maar een interactieve ronde tafel, waar je ook zelf je eigen ideeën kan aftoetsen.
 • ​België circulaire topregio: drie ideeën die het verschil maken 
  Drie sprekers brengen hun gedurfde en innovatieve ideeën die van België een circulaire topregio zullen maken.
 • Ontdek inspirerende ideeën van jonge ondernemers 
  Ontdek wat borrelt en bruist bij de nieuwe generatie duurzame ondernemers in samenwerking met Generation-T & de Sociale innovatiefabriek. Je krijgt alvast een antwoord op de vraag hoe je groene energie koopt die lokaal geproduceerd wordt. 
 • Bezoek voorbeeldproject voor duurzame stadsontwikkeling
  Bezoek het voorbeeldproject voor duurzame stadsontwikkeling ‘Tivoli GreenCity’. Vroeger een braakliggend terrein en nu een levendige buurt in opbouw waar wonen en werken hand in hand gaan.  Dit totaalproject stimuleert écht samenleven, door gemeenschappelijke tuinen, wasplaatsen, een fietsreparatielokaal, crèches en dakmoestuinen. 
 • Bezoek paddenstoelenkwekerij
  Je daalt af in de kelders van Tour & Taxis waar Permafungi oesterzwammen kweekt op koffiedik. Maak kennis met dit schoolvoorbeeld van stadslandbouw, kringloopeconomie, lokale en sociale tewerkstelling.

Lunch: 12:30 - 13:30

Kies één sessie voor 13:30 - 14:30

 • Panelgesprek: Hoe bieden we een antwoord op de gele hesjes op vlak van mobiliteit? 
  We moeten de shift maken naar zacht, gedeeld en elektrisch vervoer. Maar hoe zetten we de transitie naar emissievrije mobiliteit in op een sociaal rechtvaardige manier? Actoren uit verschillende sectoren gaan in gesprek over de obstakels én oplossingen voor een mobiliteitssysteem met maatschappelijke winsten.
 • Leer hoe je klimaatvriendelijke woonwijken creëert. 
  Speciaal voor gemeentebesturen en projectontwikkelaars stelt Erik Grietens van Bond Beter Leefmilieu 25 recepten voor om in te zetten op bouwen in stads- en dorpscentra, om zo open ruimte te sparen. Verwacht je aan een zeer concrete toelichting, gestoffeerd met praktijkvoorbeelden uit Vlaamse steden en gemeenten, die aantonen dat een duurzame ruimtelijke ordening haalbaar en betaalbaar is voor elke gemeente. Na het belichten van de voorbeelden weet je hoe je als gemeente of ontwikkelaar concreet aan de slag gaat met kernversterking, hoe je werk maakt van klimaatvriendelijke woonwijken en hoe je zorgt voor alternatieven voor het autoverkeer. Ten slotte is er ruimte voor debat. 
 • [VOLZET] 11 lifehacks voor doorbraak 
  11 lifehacks en strategieën tonen hoe missiegedreven organisaties kunnen doorbreken of zelfs systemische veranderingen kunnen teweeg brengen. Leid je een organisatie of onderneming die de wereld wil verbeteren en wil je met jouw organisatie meer realiseren dan je vandaag al doet, kom dan naar de workshop van adviesbureau Strategies and Leaders. 
 • Hernieuwbare energie voor iedereen
  Hoe zorgen we voor hernieuwbare energie voor iedereen? Sara Van Dyck (BBL) en Jan De Pauw (Rescoop) belichten enkele praktijkvoorbeelden en spieken bij de buren. Zo geven ze antwoord op vragen zoals: Hoe zorgen we voor een afstemming van vraag en aanbod? Moeten we werken aan slimme wijken? Wat is de rol van de prosument?
 • Bekijk hoe crowdfunding geld opbrengt en mensen verbindt. 
  Je krijgt een interactieve rondleiding in Allée du Kaai: een leegstaande ruimte omgebouwd tot tijdelijk socio-cultureelcentrum. Tijdens deze rondleiding leer je alles over burgerinitiatieven en hoe crowdfunding voor lokaal maatschappelijke initiatieven, mensen, organisaties en ondernemingen kan verbinden. Transities vormen de rode draad.
 • Bezoek paddenstoelenkwekerij
  Je daalt af in de kelders van Tour & Taxis waar Permafungi oesterzwammen kweekt op koffiedik. Maak kennis met dit schoolvoorbeeld van stadslandbouw, kringloopeconomie, lokale en sociale tewerkstelling.

Koffiepauze: 14.30 - 14.45 uur

Kies één sessie voor 14.45 - 15.45 uur

 • Panelgesprek: Hoe bereiden grote marktspelers zich voor op de transitie? 
  2019 wordt volgens The Economist en Forbes het jaar van de Vegan. Hoe gaan grote spelers uit de voedingsindustrie hiermee om? Hoe bereiden zij zich voor op deze transitie? Hoe grijpen zij deze kans? Je komt het allemaal te weten. 
 • How to decarbonise the transport sector by 2050? [EN] 
  Een lezing op maat van mobiliteitsfanaten. Transport and Environment geeft een inzicht in hoe we personenvervoer, vrachtvervoer, luchtvaart en scheepvaart kunnen decarboniseren. We bekijken het huidig transportsysteem en de verschillende routes om richting zero emissie te gaan tegen 2050. Opgelet! Deze sessie gaat in het Engels. 
 • Naar een klimaatneutrale transitie in de Vlaamse industrie 
  Er moet een visie en een langetermijnplan komen om de energie-intensieve industrie koolstofneutraal te maken. Per definitie betekent dit dat ze circulair moeten worden, aangezien hun grondstoffen niet meer op basis van fossiele bronnen afkomstig zullen zijn. Een hele kluif, en een heel dringende. Er is nog slechts één investeringsronde over (20-30) jaar om binnen de grenzen van het akkoord van Parijs te blijven. Welke belangrijke en actuele keuzes ze kunnen maken legt Tomas Wyns, onderzoeker aan de VUB, aan jullie uit. Panelleden geven reacties over de volgende stappen die de volgende regering en de overheden (Havenbedrijf Antwerpen e.d.) moeten nemen.
 • Gesprekstafel: Gedeelde elektrische mobiliteit 
  Aan de gesprekstafels openen we een gesprek tussen experts en actievelingen binnen de sector. Tijdens deze potluck aan kennis breng ook jij je eigen ideeën op tafel! Experts voorspellen dat 2019 het kanteljaar wordt voor elektrische mobiliteit. Betekent dat een boost in elektrisch rijden?
 • [VOLZET] Gesprekstafel: Renoveren van bestaand patrimonium  
  Aan de gesprekstafels openen we een gesprek tussen experts en actievelingen binnen de sector. Tijdens deze potluck aan kennis breng ook jij je eigen ideeën op tafel!  Eén van de grote uitdagingen waar we voor staan, is om bestaande energieslurpende gebouwen om te toveren tot energieneutraal patrimonium. Welke incentives kunnen we geven? Is er een verschil tussen wat we kunnen doen op korte en op lange termijn?
 • Gesprekstafel: Partnerships
  Aan de gesprekstafels openen we een gesprek tussen experts en actievelingen binnen de sector. Tijdens deze potluck aan kennis breng ook jij je eigen ideeën op tafel! Als milieu organisatie met een bedrijf in zee gaan, is dat greenwashing? Kan dat op een goede manier? Bestaan er goede voorbeelden? Onder welke voorwaarden kan je een partnership aangaan? Aan tafel met ervaringsdeskundigen.

Receptie: 16:00 - 17:00

Doorlopend: Bezoek Coffee Cycle Stories op Connect2Change! Coffee Cycle Stories is een mobiele koffiebar. Maar niet zomaar een koffiebar. Met Coffee Cycle Stories maken we de theorie van de circulaire economie tastbaar voor iedereen. Bij een kopje koffie, vers gezet door onze barista, vertellen we verrassende verhalen over hergebruik van koffie: van boon en vlies tot koffiedik. Je kan de circulaire toepassingen zelf zien, voelen en ruiken. Met de bar tonen we dat achter een 'restproduct' een hele nieuwe economie kan ontstaan. Coffee Cycle Stories is een samenwerking tussen Koffiecafe (het Koninklijk verbond van koffiebranders) en Vlaanderen Circulair.

Connect2Change is een initiatief van:

Met steun van: