Gereedschap van & voor iedereen | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Gereedschap van & voor iedereen

'Gereedschap van & voor Iedereen’ verspreidt het concept van gereedschapsbibliotheken in Vlaanderen. 

Een gereedschapsbibliotheek is een non-profit uitleendienst voor werktuigen. In ruil voor een klein maandelijks of jaarlijks lidmaatschap (en dus geen kost per ontleend gereedschap) krijgt elk lid ongelimiteerd toegang tot een ruim assortiment kwaliteitsgereedschap bestemd voor renovaties, reparaties en onderhoud in huis en tuin. De inkomsten van het lidmaatschap worden gebruikt voor de aankoop en het onderhoud van het gereedschap. Er wordt gekozen voor professioneel materiaal dat weliswaar duurder is in aankoop, maar tal van voordelen heeft: het gaat langer mee, is veiliger, levert een beter resultaat op en is makkelijker te repareren omdat de wisselstukken lang beschikbaar blijven. 

We begeleiden deze pilootprojecten in Vlaams-Brabant: 

We haalden onze inspiratie en kennis o.a. bij:

In het kader van dit project werden de volgende downloads gecreëerd, met heel wat nuttige inzichten en best practices voor al wie betrokken is bij de organisatie van een gereedschapsbib:

> Circulair businessmodel. Bijlage I. Bijlage II.

> Handleiding voor organisatoren (Repair&Share)

Het project 'Gereedschap van & voor iedereen'  is een samenwerking van Bond Beter Leefmilieu, Riso Vlaams-Brabant en Repair&Share en wordt gesteund door de provincie Vlaams-Brabant.

Charlotte Dewilde
Projectmanager Circulaire Economie
charlotte [dot] dewilde [at] bblv [dot] be
02 282 17 39