Laboratoria Mobiele Alternatieven | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Laboratoria Mobiele Alternatieven

LaMA zorgt voor een Wijk van de Toekomst

Complexe mobiliteitsvraagstukken oplossen, samen met beleidsmakers, gebruikers én bewoners, kan dat? Samen met het Netwerk Duurzame Mobiliteit, en met steun van de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse Overheid, ontwikkelt Bond Beter Leefmilieu hiervoor de ‘LaMA’-methodiek.

Met LaMA, wat staat voor Laboratorium Mobiele Alternatieven, komen alle stakeholders van een wijk samen om op een creatieve manier te experimenteren met de lokale mobiliteit. Nieuwe ideeën van rechtstreeks betrokkenen dragen met behulp van participatieve denk- en werkprocessen bij aan de lokale besluitvorming. 

De methodiek werd voor het eerst getest in 2016 in Geraardsbergen, Waregem en Beveren (Melsele). Met een nieuwe oproep stelden 30 steden en gemeenten zich kandidaat. Na een grondig selectie werden 10 steden en gemeenten uitverkoren voor een begeleiding in 2017.

Dankzij de steun van de provincie Vlaams Brabant voor het project ‘Wijk van de Toekomst’ zal Bond Beter Leefmilieu in 2017 vier van de tien gemeenten begeleiden: Aarschot, Tienen, Zaventem en Londerzeel. De andere zes gemeenten worden begeleid door partners van Netwerk Duurzame Mobiliteit: Blankenberge, Evergem (Belzele), Borsbeek, Lint, Kortessem en Hasselt (Kermt).

In 2018 doen we dit opnieuw bij 4 nieuwe Vlaams-Brabantse gemeenten. Hierbovenop selecteren we 1 Vlaams-Brabantse gemeente waar we de LaMA-methodiek gebruiken om een nieuwe tijdelijke zinvolle invulling te geven aan een leegstaand gebouw met de focus op circulaire economie (zie De Circulaire Wijk).