Nacht van de Duisternis | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Nacht van de Duisternis

Zaterdag 20 oktober 2018

>> Lees hier welke activiteiten in 2018 georganiseerd worden

Op de Nacht van de Duisternis van 20 oktober 2018 doven verschillende gemeenten de verlichting voor een avond en kunnen inwoners even proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht. Met Nacht van de Duisternis zet Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) de impact van lichtvervuiling in de kijker.

Want er wordt te veel en verkeerd verlicht. Contante verlichting op gebouwen of op ruimtes waar niemand komt, verlichting richting de hemel, etc. met als gevolg onnodige energieverspilling en excessieve nachtelijke verlichting. Voor sommige mensen leidt dit tot slaapgebrek en gezondheidsproblemen, maar ook het bioritme van planten en dieren wordt hierdoor verstoord. Nachtverlichting hangt nauw samen met de graad van verstedelijking, en wetende dat België een van de meest verstedelijkte landen ter wereld is, gaan we daar samen actief iets aan doen!

Doof thuis de lichten en maak met buurtbewoners, vrienden en familie in plaats van een daguitstap, een nachtuitstap (kaarsjes en fakkels zijn toegestaan!). Stippel een leuke route uit, ga op stap en ontdek dat de wereld der donker veel verassingen in petto heeft. Herken je de grote beer? Herken je andere sterrenbeelden? Kan jij vleermuizen, nachtvlinders of uilen spotten?

Hoe kan je meedoen als gemeente?

  • Laat aan je netbeheerder (Eandis/Infrax) weten dat jullie de lichten zullen doven
  • Registreer op onze website: welke lichten jullie zullen doven en welke activiteiten in jullie gemeente georganiseerd worden?
  • Zet jullie activiteit voor meer visibiliteit ook op UiT in Vlaanderen

 

>> Lees hier welke activiteiten in 2018 georganiseerd worden

 

In samenwerking met de Vereniging Voor Sterrenkunde en Preventie Lichthinder

      

Janne Ruszkowski
Netwerkmedewerker
janne [dot] ruszkowski [at] bblv [dot] be
02 282 17 23