Waarom een Nacht van de Duisternis? | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Waarom een Nacht van de Duisternis?

Waarom?

De Nacht van de Duisternis is een campagne van Bond Beter Leefmilieu, vzw preventie lichthinder en de werkgroep lichthinder van de VVS. Met deze campagne roepen zij gemeenten op om eerst en vooral zoveel mogelijk openbare verlichting te doven op een avond. Want er wordt te veel en verkeerd verlicht. Het kan vaak met minder zonder dat de veiligheid er onder leidt. Even vaak wordt de verlichting naar boven de hemel in gestraald. Met alle gevolgen van dien: te veel nachtelijke verlichting leidt tot slaapgebrek en tot gezondheidsproblemen bij mensen. Maar ook het bioritme van planten en dieren lijdt eronder.

Los daarvan is een te fel verlichtte nacht gewoon verspilling van energie. Uiteraard is een éénmalige actie zoals de Nacht geen wondermiddel, maar het doet ons wel nadenken over hoe we ’s nachts moeten verlichten.

Voor de Nacht slaan gemeenten en verenigingen ook de handen in elkaar om een activiteit in het teken van de duisternis te organiseren. We zijn de duisternis niet meer gewoon, terwijl een donkere nacht de normaalste zaak van de wereld is. Tijdens een activiteit op de Nacht heb je de kans om terug affiniteit te krijgen met de duisternis.

Wat is lichthinder?

Als je vanuit de ruimte ’s nachts naar de aarde kijkt, valt Vlaanderen meteen op als een lichtende witte driehoek. Dat komt omdat Vlaanderen de meest verlichte regio in de wereld is. Astronauten noemen ons landje ook wel eens ‘Bright Belgium’. De schaduwzijde van dit alles is dat onze regio zeer sterk te lijden heeft onder wat men noemt lichthinder en lichtvervuiling. Deze hinder wordt veroorzaakt door verschillende bronnen en neemt diverse vormen aan. We zetten ze hieronder op een rijtje.