100% hernieuwbare energie in Duitsland is mogelijk | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

100% hernieuwbare energie in Duitsland is mogelijk

Sara Van Dyck

vrijdag 20 mei 2011

Studiewerk van het Duitse Fraunhofer instituut toont aan dat Duitsland tegen 2050 volledig op hernieuwbare energie kan draaien. Bovendien zal het land er ook economisch wel bij varen.

Onlangs gaf het gerenommeerd onderzoeksinstituut, waar 2000 wetenschappers werken rond hernieuwbare energie en energieconcepten van de toekomst, een toelichting over haar nieuwe studie “Visie voor een 100% hernieuwbare energievoorziening”  .De studie toont aan hoe Duitsland tegen 2050 volledig op hernieuwbare energie kan draaien, vooral door sterk in te zetten op energiebesparing, wind en zonne-energie, voldoende opslagcapaciteit en de ontwikkeling van een slim elektriciteitsnet. Uit het studiewerk blijkt ook dat de inzet op hernieuwbare energie economisch een verstandige keuze is, het zorgt ervoor dat elektriciteit, verwarming en transport ook in de toekomst betaalbaar blijven. Hernieuwbare energiebronnen zullen volgens de studie vanaf 2025 economisch rendabeler zijn dan fossiele brandstoffen. De inzet op hernieuwbare energie zal aanvankelijk een meerkost met zich meebrengen, maar na 2015 zullen de kosten snel dalen. Zo zal de elektriciteitskost aanvankelijk stijgen van 11,5 eurocent per kilowattuur vandaag tot 13,1 eurocent in 2015, maar daarna zal de prijs continu dalen tot 7,6 cent per kilowattuur in 2030 en 6,3 eurocent in 2050. In de periode 2010-2050 zal in de elektriciteits- en verwarmingssector 730 miljard euro bespaard worden.

Bovendien zal de werkgelegenheid wel varen bij de inzet op hernieuwbare energie. Volgens de onderzoekers van Fraunhofer zullen tegen 2020 in Europa 2,8 miljoen mensen een job hebben in de hernieuwbare energiesector.

De Duitse studie biedt, na het Deense studiewerk, ook weer heel wat inspiratie voor de aangekondigde Belgische studie over 100% hernieuwbare energie.