104 Vlaamse toeristische ondernemingen ontvangen Groene Sleutel | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

104 Vlaamse toeristische ondernemingen ontvangen Groene Sleutel

Persbericht Bond Beter Leefmilieu

dinsdag 9 december 2014

Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen hebben in Martins Patershof hotel in Mechelen een 'Groene Sleutel' uitgereikt aan 104 toeristische ondernemingen. Vijf daarvan ontvangen het kwaliteitslabel voor milieuvriendelijke logies, attracties en meetinglocaties voor de eerste keer. Het internationale label is een erkenning voor de extra inspanningen die de ondernemingen leveren om bijvoorbeeld water en energie te sparen. Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reiken De Groene Sleutels al voor het negende jaar op rij uit.

104 groene logies en attracties krijgen dit jaar het internationaal erkende label. Het gaat om 9 campings, 29 jeugdverblijven, 32 hotels, 7 gastenkamers, 10 attracties, 15 meetinglocaties en 2 vakantiewoningen. De nieuwe Groene Sleutels gaan naar het NH Gent Belfort en Hotel Harmony in Gent; de jeugdherberg De Zandpoort in Mechelen. Van der Valk in Oostkamp mag twee Groene Sleutels in ontvangst nemen, eentje voor het hotel en een als meetinglocatie.

Ambitieus programma

De laureaten moeten voldoen aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit. Ze hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie en sorteren hun afval en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag. De uitbaters organiseren activiteiten in het thema duurzaamheid en hebben oog voor groenonderhoud, voldoende open ruimte en duurzame mobiliteit.

Kiezen voor Groene Sleutel

“Thuis vinden vele mensen het evident om zorg te dragen voor het milieu, door bijvoorbeeld zuinig om te springen met energie en water. Maar die goede gewoontes hoef je niet achterwege te laten als je op reis gaat. In een hotel of camping met een Groene Sleutel weet je zeker dat je vakantieplek respectvol omgaat met de leefomgeving,” vertelt Kris Van Rossem van Bond Beter Leefmilieu.

Ook minister van Toerisme Ben Weyts is blij met de Groene Sleutel. “Wie water of energie spaart, spaart ook geld. Een ondernemer die zorg draagt voor het milieu, draagt ook zorg voor de eigen portemonnee. Ik ben blij dat onze toeristische ondernemers op creatieve wijze innoveren”.

Jaarlijkse onafhankelijke controle

Deelnemende ondernemingen krijgen de ‘Groene Sleutel’ bovendien niet zomaar. De laureaten moeten immers elk jaar opnieuw voor een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en toeristische sector aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. Een éénmalige inspanning volstaat dus niet.

Klanten en hotel samen voor het milieu

De Groene Sleutels 2015 werden vandaag uitgereikt in Martins Patershof. Dit hotel valt op door zijn unieke gebouw: een verbouwde kerk, maar ook de fietsen die je verwelkomen in de hal zijn opmerkelijk voor een luxehotel. “Die fietsen vallen in de smaak bij onze klanten. Zo heeft een vaste klant de taxi afgezworen en springt hij altijd op de fiets om naar zijn vergaderingen te gaan. Beter voor het milieu, goedkoper en gezonder,” vertelt Stijn Beschuyt, General Manager van Martin’s Patershof Mechelen. “Voor het huren van fietsen of andere inspanningen voor het milieu krijgen de klanten eco-punten waarmee ze een extra overnachting kunnen verdienen.” Het hotel levert zelf ook inspanningen, zo baadt de lobby in sfeervol ledlicht. “Dat kostte 10.000 euro, maar omdat het licht in de lobby altijd brandt hebben we die investering in een jaar terugverdiend.”

Internationaal ecolabel

De Groene Sleutel maakt deel uit van het 'Green Key'-programma, het internationale ecolabel van de Foundation for Environmental Education (FEE). 2200 ondernemingen in 45 landen ontvingen al een ‘Green Key’. Bond Beter Leefmilieu (BBL) beheert het label in Vlaanderen, met de steun van Toerisme Vlaanderen. Met het label willen BBL en Toerisme Vlaanderen toeristische ondernemers aanmoedigen om zo duurzaam mogelijk te werken.

Hieronder vindt u een volledig overzicht van alle ondernemingen die de Groene Sleutels 2015 in ontvangst mochten nemen en een aantal cijfers over de Groene Sleutel.

De Groene Sleutel is een internationaal programma van de Foundation for Environmental Education (FEE), in Vlaanderen beheerd door Bond Beter Leefmilieu (BBL) met steun van Toerisme Vlaanderen en Ecover,  Wecovi, Wecoline, Papstar, Koers, Ion Systems, O'riginal en Martins Patershof.