116 energiezuinige woningen openen de deuren | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

116 energiezuinige woningen openen de deuren

Persbericht Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen

maandag 18 oktober 2010

Inschrijvingen voor Ecobouwers Opendeur starten op 19 oktober 2010

“Als je heel wat gelezen hebt over bio-ecologisch bouwen, wil je het ook eens beleven. Hier kan je een passiefhuis voelen, ruiken en zien,” vertelt Luc Verhaegen over zijn energiezuinige woning in het Ecobouwers Magazine dat op 19 oktober bij De Standaard zit. Luc Verhaegen is één van 116 eigenaars die van 6 tot 14 november mensen rondleidt in zijn huis. Bond Beter Leefmilieu organiseert dan al voor de 13de maal Ecobouwers Opendeur. Dit jaar kan je voor de eerste keer 28 kantoren bezoeken van 8 tot en met 10 november. Wie al deze ecologische parels gratis wil bewonderen kan zich vanaf 19 oktober inschrijven op www.ecobouwers.be.

Geen verkoopspraatjes maar echte ervaringen

Tijdens de weekends van 6 & 7 en 13 & 14 november kan je gratis binnenkijken in meer dan 116 lage-energiewoningen. Het concept van Ecobouwers Opendeur? Geen verkoopspraatjes, maar echte ervaringen over hoe duurzaam en energiezuinig bouwen verloopt in de praktijk. De eigenaars van de woningen verzorgen, al dan niet samen met hun architect, aannemer of installateur, de rondleiding. Zij tonen de bezoekers welke technieken tot energiebesparing leiden, hoe ze deze zelf hebben toegepast en vanuit welke filosofie ze dit gedaan hebben. Zij geven uitleg over het energieconcept, de isolatie en de verwarming. Je hoort ook alles over de gebruikte materialen en de samenwerking met de bouwpartners.

Wat mag je verwachten?

Je krijgt in kleine groepjes gedurende een tweetal uur een warm onthaal bij de mensen thuis. Je kan kiezen uit een brede waaier van woningen: bio-ecologisch, passief, strobalenwoningen of renovaties in de stad. Wil je een houtskelet in opbouw gaan bekijken of eens binnenpiepen in een volledig afgewerkt passief appartement? Er is altijd wel een interessant bouwproject in jouw buurt dat de deuren openstelt. Wil je meerdere projecten op één dag gaan bezoeken onder professionele begeleiding? Schrijf je dan in voor een van de thematours. In het aanbod zitten ook 15 gecertificeerde passiefhuizen. Tijdens de Internationale Passiefhuisdagen, van 12 tot 14 november, kan je ook in Wallonië en in onze buurlanden passieve bouwprojecten gaan bekijken.

NIEUW

Tijdens Ecobouwers Opendeur ‘kantoren’ geven 28 bouwheren en gebruikers van tertiaire gebouwen infosessies over hun bouw- en woonervaringen. Bezoekers komen uit eerste hand te weten welke belangrijke aandachtspunten zijn bij het energiezuinig bouwen en vooral: waarom jouw bedrijf of overheid ook zou moeten kiezen voor duurzaam bouwen. Niet enkel bouwtechnieken komen dus aan bod, maar ook maatschappelijk verantwoord ondernemen, return on investment en groene marketing. Een must voor elke CEO, CFO, mandataris en gebouwverantwoordelijke.

Gratis tickets bouwbeurs Hout & Groen Wonen

Samen met het eerst weekend van ecobouwers opendeur op 6 & 7 november vindt de ecologische bouwbeurs Hout & Groen Wonen plaats in de Waagnatie in Antwerpen. Wie inschrijft voor Ecobouwers Opendeur kan gratis naar de beurs Hout en Groen Wonen.

Opgelet: de plaatsen voor de activiteiten van Ecobouwers Opendeur zijn beperkt en inschrijven is verplicht. Aanmelden kan vanaf 19 oktober op www.ecobouwers.be.

Meer informatie over de beurs Hout & Groen Wonen: www.houtengroenwonen.be