16 burgerinitiatieven bezoeken Gentse klimaatprojecten | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

16 burgerinitiatieven bezoeken Gentse klimaatprojecten

De Burgerschool neemt op zaterdag 9 juni burgers met een klimaatproject op stap doorheen Gent. Ze laten zich inspireren door Gentse burgerinitiatieven, zoals de uitleendienst voor gereedschap De Pastory en het cohousingproject De Schilders. De organisatoren Netwerk Bewust Verbruiken en Bond Beter Leefmilieu willen hiermee ondernemende burgers begeleiden en hun klimaatprojecten naar een hoger niveau tillen. 

Burgers aan zet

Burgers wachten niet meer op de overheid om iets te doen aan de klimaatverandering. “Ze starten zelf onder meer energiecoöperaties, Repair Cafés, duurzaamheidscoaching of initiatieven rond lokale voeding. De Burgerschool is een plaats waar deze burgerinitiatieven elkaar ontmoeten om ideeën en projecten rond klimaat te laten groeien en verder te ontwikkelen”, zegt Eva van Netwerk Bewust Verbruiken. 

Dankzij de Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunde De Burgerschool gedurende 4 sessies 24 Oost-Vlaamse burgers met een klimaatproject. Ook in Vlaams-Brabant vond een Burgerschool plaats met steun van de provincie Vlaams-Brabant. “Bij de opstart van een project komt heel wat kijken: financiën, communicatie, verzekeringen, enzovoort. We hielpen in beide provincies zo’n 35 klimaatprojecten met deze zoektocht”, zegt Monica Quintens van Bond Beter Leefmilieu.

CO2-besparing

De Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt de Burgerschool omdat ze een klimaatgezonde toekomst voor haar inwoners wilt. “Dit project kreeg een subsidie als energieambassadeur. Met deze subsidie stimuleren we concrete projecten die bijdragen tot de energietransitie in Oost-Vlaanderen en als doel hebben de CO2-uitstoot te verminderen”, zegt Peter Hertog, gedeputeerde bevoegd voor energie.

De Burgerschool laat zich inspireren in Gent

Op zaterdag 9 juni laten de deelnemers van de Burgerschool in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zich inspireren door Gentse burgerinitiatieven. Tussen 10u en 15u fietsen ze langs initiatieven zoals het cohousingproject De Schilders, de ontmoetingsplaats Buren van de Abdij en de uitleendienst voor gereedschap De Pastory. Low impact man Steven Vromman zal stilstaan bij de CO2-besparing van de burgerinitiatieven.

Meer over

Ontvang InZicht

Wekelijks onze kijk op de milieu-actualiteit