16 lokale besturen tegen Uplace Machelen | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

16 lokale besturen tegen Uplace Machelen

Erik Grietens

vrijdag 2 maart 2012

Zestien Vlaams Brabantse gemeente – en stadsbesturen hebben de UNIZO-motie tegen Uplace goedgekeurd. Voor Unizo en de andere leden van het Interregionaal Platform voor Duurzame Economie is dit een duidelijk teken dat het maatschappelijk draagvlak voor dit mega-project zienderogen blijft dalen.

In de motie spreken de stads- en gemeentebesturen zich uit tegen de realisatie van het shoppingcenter Uplace in Machelen. Het gaat om van Aarschot, Asse, Glabbeek, Grimbergen, Huldenberg, Landen, Leuven, Londerzeel, Meise, Merchtem, Oud-Heverlee, Overijse, Steenokkerzeel, Tienen, Vilvoorde en Tielt-Winge Deze lokale besturen zijn tegen het project omdat het “onze regio en onze gemeente zal destabiliseren; op vlak van milieu, mobiliteit en de kansen van de leefbaarheid, de economische ontwikkeling en de tewerkstelling in de kernen van onze gemeente.” De 16 gemeentebesturen roepen de Vlaamse overheid op geen milieuvergunning toe te kennen aan dit project.

De lokale besturen voegen zich bij het protest van een groot aantal experten, de provincie Vlaams-Brabant, en grote groep zeer diverse organisaties uit het middenveld.

Het Interregionaal platform voor een duurzaam Economisch Beleid waarin  UNIZO,  ACW en ACV-CSC Halle-Vilvoorde en Brussel, UCM Bruxelles, Bral, BBL en IEB zich verenigden hebben al bij herhaling gewaarschuwd dat er een verkeersinfarct en leegstand in de binnensteden dreigt door de inplanting van grote winkelcentra. De bezwaren zijn gekend; grote mobiliteits- en milieuproblemen en het leegzuigen van de winkelkernen in onze steden en gemeenten.

Het Interregionaal Platform lanceert de website www.shoppingmonster.be, waarop de komende weken alle relevante en up-to-date informatie zal worden geplaatst in verband met de drie verschillende shoppingprojecten. Vanaf morgen is deze website online. Tot dan kan u al een kijkje nemen op www.shoppingmonster.yichalal.be

Op dit moment beschikt Uplace over een bouwvergunning voor een groots vastgoedproject aan het viaduct van Vilvoorde. Met 200.000 m² aan winkels, een bioscoopcomplex, kantoren en horeca wordt dit het grootste winkelcomplex van het land. De milieuvergunning werd geweigerd door de provincie en ligt nu op de tafel van Minister van Milieu Joke Schauvlieghe, die zich nog deze maand moet uitspreken over de vergunning.