Ecobouwers Opendeur in Zingem

170 Ecobouwers maken nu al werk van het Vlaamse klimaatplan

Vandaag is Ecobouwers Opendeur officieel geopend. Nog tot 13 november stellen meer dan 170 bouwheren in Vlaanderen en Brussel (ook Ecobouwers genaamd) hun milieu- en energiebewuste woning open en doen ze hun bouw- en woonervaringen uit de doeken. Ecobouwers wachten niet op de uitkomst van de klimaatconferentie in Marrakesh of de Vlaamse klimaattop later op het jaar. Zij tonen vandaag al hoe comfortabel wonen hand in hand kan gaan met een heel lage energiefactuur en CO2-uitstoot.

“Dankzij hun keuze voor een energiezuinige woning, gaan de ecobouwers een bijzonder aangename en knusse winter tegemoet”, aldus Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu. “Het beleid moet er nu voor zorgen dat iedereen van de voordelen van zo’n energiezuinige woning kan genieten.”

"Iedereen moet het voorbeeld van de Ecobouwers volgen"

“De Ecobouwers-woningen in Vlaanderen en Brussel zijn schoolvoorbeelden van de manier waarop burgers kunnen bijdragen aan een ambitieus energie- en klimaatbeleid. Zij besparen tot 75% op hun energiefactuur en tonen aan dat zeer energiezuinig (ver)bouwen vandaag perfect haalbaar én comfortabel is,” zegt Sara Van Dyck. “Willen we het klimaatakkoord van Parijs in de praktijk waarmaken, zal iedereen het voorbeeld van de Ecobouwers moeten volgen. Het beleid moet dit mogelijk maken door gerichte ondersteuning en renovatiebegeleiding, maar ook met normering voor diegenen die achterblijven.”

Besparen door met verschillende gezinnen samen te wonen

Ecobouwers Opendeur gaf dit jaar het startschot in Zingem. Hier staat een Ecobouwers-woning die uitblinkt in alle aspecten van duurzaamheid. De daadkracht en inventiviteit van de bewoners van dit cohousingproject leidde tot een bijzonder ecologische energiezuinige verbouwing met respect voor het authentieke karakter van de hoeve. Het cohousingproject toont ook aan hoe we energie, ruimte en grondstoffen kunnen besparen door met verschillende gezinnen samen te wonen en zo ook te bouwen aan een sterker sociaal weefsel.

“We hechten erg veel belang aan de privacy en de vrijheid van elk gezin in de woning. Er is geen enkele druk om dingen samen te doen, er is enkel de mogelijkheid om ze te doen. We wilden dit charmante gebouw uit de 18de eeuw aanpassen aan de noden van deze tijd, zeker op het vlak van energie. Mét behoud van karakter en authenticiteit én op ecologische en duurzame wijze,” zegt bewoner Dries Hubrechts.

Ervaringen uit eerste hand

Geen verkoopspraatjes, maar echte ervaringen: tijdens Ecobouwers Opendeur verzorgen eigenaars van de woningen de rondleiding. De eigenaars tonen aan hun bezoekers welke technieken tot energiebesparing leiden, hoe ze deze zelf hebben toegepast en vanuit welke filosofie ze dit gedaan hebben.

“De eigenaars geven uitleg over het energieconcept, de isolatie en de verwarming. Je hoort ook alles over de gebruikte materialen en de samenwerking met de bouwpartners. Bezoekers kunnen kiezen uit een brede waaier van woningen: bio-ecologisch, passief, strobalenwoningen of renovaties in de stad,” besluit Sara Van Dyck.

Benieuwd? Tot 13 november kun je zelf woningen gaan bezoeken tijdens Ecobouwers Opendeur. Check de huizen in jouw provincie en schrijf je in: via www.ecobouwers.be/opendeur

Duurzaam bouwen en wonen Ecobouwers.be

Meer over Duurzaam bouwen en wonen