2010 rampjaar voor broeikasgassen

Het klimaat verandert, ook in België. Op aarde nam de jaargemiddelde temperatuur al met 0,81 °C toe tussen 1850 en 2010. De temperatuurtoename kent bovendien een duidelijke versnelling: de 26 warmste jaren liggen allemaal in de laatste drie decennia. Ook in België vertonen de metingen een duidelijk stijgende trend. In ons land is het al 2,3 °C warmer dan in de pre-industriële periode. Tegelijk worden de winters natter en zijn er minder maar meer intense neerslagperiodes in de zomer.

De groeiende aandacht voor de gassen die de opwarming veroorzaken, heeft nog niet tot veel reducties geleid. In 2010 lag de uitstoot van broeikasgassen 1% onder het niveau van 1990, vooral door het terugbrengen van minder bekende broeikasgassen. Dat is volgens het MIRA-rapport vooral het resultaat van “maatregelen inzake PFK’s en SF6 (installatie fluoriderecuperatie-eenheid in één chemisch bedrijf), N2O (ingebruikname katalysatoren in de chemische industrie, daling veestapel) en CH4 (valorisatie stortgas en beperking op storten van afval, daling veestapel).

2010 was een rampjaar als het op de uitstoot van broeikasgassen aankomt. De combinatie van een strenge winter en een heropleving van de economie liet de uitstoot in de sector gebouwen en industrie met een duizelingwekkende 18% toenemen. Ook in de sectoren landbouw, transport, handel en diensten namen de emissies opnieuw toe. De toegenomen activiteit doet er de efficiëntiewinsten teniet.

Volgens sommigen is het meeste ‘laaghangend fruit’ al geplukt als het op de reductie van broeikasgassen aankomt in Vlaanderen. De cijfers van het MIRA leren ons dat veel gemakkelijke maatregelen niet bijster veel meer opleveren. Met het volgende klimaatbeleidsplan zal de Vlaamse Regering bijgevolg naast efficiëntieverbeteringen ook moeten mikken op meer structurele oplossingen zoals vraagbeheersing en -sturing in de verschillende sectoren.

Klimaatbeleid