21 jachthavens en zwemvijvers hijsen de Blauwe Vlag | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

21 jachthavens en zwemvijvers hijsen de Blauwe Vlag

Persbericht Bond Beter Leefmilieu

dinsdag 28 april 2015

Bond Beter Leefmilieu toont weg naar duurzaam toerisme

Zojuist heeft Bond Beter Leefmilieu (BBL) de Blauwe Vlag 2015 voor duurzaam watertoerisme uitgereikt aan negen Vlaamse jachthavens en twaalf zwemvijvers in het Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker te Mechelen. Samen met Toerisme Vlaanderen beloonde BBL ook vier toeristische ondernemingen met een Groene Sleutel. Zowel de Blauwe Vlag als de Groene Sleutel zijn een bewijs van extra zorg voor het milieu. 

Duurzaam toerisme 

“Vakantie betekent voor veel mensen genieten van natuur. Als je daarbij kiest voor een verblijf in een Groene Sleutel onderneming of een locatie waar de Blauwe Vlag wappert, dan mag je er van uit gaan dat die natuur met respect behandeld wordt. Zo’n Groene Sleutel of Blauwe Vlag krijg je namelijk pas na een onafhankelijke controle,” vertelt Miriam Van Loon van Bond Beter Leefmilieu. “Beide kwaliteitslabels zijn ook maar een jaar geldig. De uitbaters leveren dus elk jaar opnieuw extra inspanningen voor een beter milieu.”

Blauwe Vlag

De Blauwe Vlag staat garant voor duurzaam watertoerisme. Het is een onafhankelijk milieukwaliteitslabel voor stranden, zwemplassen en jachthavens die voldoen aan strikte criteria voor waterkwaliteit, milieueducatie en -informatie, milieubeheer en veiligheid. Bond Beter Leefmilieu reikt de Blauwe Vlag in Vlaanderen voor de 27ste keer uit. 

Groene Sleutel

De Groene Sleutel blijft een gestage groei kennen. Na negen jaar zijn er nu 108 Groene Sleutel-houders. Zij krijgen dit keurmerk niet zomaar van Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen. De laureaten moeten voldoen aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit. Ze hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie en sorteren hun afval en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag. De uitbaters organiseren activiteiten in het thema duurzaamheid en hebben oog voor groenonderhoud, voldoende open ruimte en duurzame mobiliteit.

De Nekker

Het Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker behaalt reeds voor de zesde maal de Blauwe Vlag. “We willen alleen het beste voor onze bezoekers en daar hoort ook een goede waterkwaliteit bij in onze zwemvijver”, aldus Nele Van Malderen, communicatieverantwoordelijke De Nekker. “Voor de reiniging van onze accommodatie verbruiken wij bijvoorbeeld 70 procent minder water en geen chemische producten. Elk jaar leveren wij inspanningen voor het milieu en we zijn dan ook heel fier dit label te mogen ontvangen”.

Zie ook: