212 bedrijven doen mee aan campagne voor duurzaam woon-werkverkeer | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

212 bedrijven doen mee aan campagne voor duurzaam woon-werkverkeer

Persbericht Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen

maandag 28 maart 2011

Vandaag start de vijfde editie van ‘ik kyoto’. Met deze campagne beloont Bond Beter Leefmilieu werknemers die duurzaam naar het werk gaan. Dertien weken lang moedigen 212 bedrijven hun ruim 56.000 werknemers aan om naar het werk te stappen, te fietsen of een dagelijkse sprint te trekken naar het station of de bushalte. Wie liever de auto neemt, nodigt een collega uit om mee te rijden. Want ook samen een auto delen is goed voor het milieu.

 Startevenement in Gent

De werknemers van CM Midden-Vlaanderen, Familiehulp, ACV, Ateljee, Artevelde Hogeschool, vclb regio Gent, Algist Bruggeman en West gaven voor het ochtendgloren het goede voorbeeld en verzamelden voor het station van Gent-Sint-Pieters. Daar stond een eenmansfanfare en een bewegingscoach klaar om hen op te warmen. Het thema van ‘ik kyoto’ dit jaar is bewegen naar het werk. Daarom kregen zelfs de tramreizigers geen kans om te verstijven; een bewegingscoach gaf turnles op de tram. De wandelaars stapten op het ritme van een eenmansfanfare en konden dankzij een stappenteller exact bijhouden hoeveel stappen ze op weg naar het werk zetten. Om de fysieke inspanning te belonen wachtte er bij aankomst een gezond ontbijt.

Ik kyoto

'Ik kyoto’ stimuleert duurzaam woon-werkverkeer in Vlaanderen. Kyotoën betekent duurzaam pendelen, dus te voet, met de fiets, openbaar vervoer of carpoolend naar het werk te gaan. Tijdens de campagneperiode stimuleren deelnemende ondernemingen hun werknemers om zo vaak mogelijk met een Kyoto-vervoersmiddel te komen. Deelnemers houden via de website van ‘ik kyoto’ bij op welke dagen ze duurzaam gependeld hebben. Er wordt continu berekend hoeveel CO2 daarmee wordt uitgespaard.

Duurzame overstap

Vorig jaar namen 235 bedrijven met 7.627 werknemers deel aan ‘ik kyoto’. Op anderhalve maand werden er in totaal 110612 duurzame pendeldagen gesprokkeld, goed voor een besparing van 707 ton CO2. Dat is evenveel CO2 als 235 op een jaar uitstoten. Belangrijker nog is dat 1.982 werknemers, meer dan 25% van de deelnemers voor het eerst de auto aan de kant lieten staan. “Dit jaar willen we nog meer mensen overtuigen om niet alleen tijdens de campagne, maar ook daarna, duurzaam te blijven pendelen naar het werk”, zegt Julie Vandenberghe van Bond Beter Leefmilieu.

Kyoto mee en win

Duurzaam naar het werk pendelen is altijd voordelig. Tijdens de campagneperiode van  ‘ik kyoto’ kan je er ook nog mooie prijzen mee winnen. In totaal geven we voor meer dan  37.000 euro prijzen weg. Werknemers die meedoen aan de actie maken kans op abonnementen voor 3 maanden van De Lijn, NMBS-cheques, fietsen van Oxford, MP3-speler van EcoProof, stappentellers en zitballen van MSH, spaardouchekoppen van Big Blue, 20 Green Pannen en 50 pakketjes van P-Eye. De actie loopt van 28 maart tot 21 juni 2011. Tot nu toe doen 212 ondernemingen mee met ‘ik kyoto’. Inschrijven kan nog tot 15 april.

Meer doen

‘Ik kyoto’ laat bedrijven en werknemers proeven van milieuvriendelijke mobiliteit. Maar ook voor en na de campagne kunnen bedrijven duurzame mobiliteit stimuleren, door een fietsvergoeding, de locatie van nieuwe kantoren doordacht te kiezen, satellietkantoren, thuiswerk stimuleren of een multimodaal mobiliteitspakket aan te bieden. Een multimodaal mobiliteitspakket geeft werknemers in plaats van een bedrijfswagen een budget waarmee ze zelf een vervoersmiddel kunnen kiezen. Om zo te komen tot het gebruik van het juiste vervoermiddel op het juiste moment voor de juiste behoefte.

www.ikkyoto.be

‘Ik kyoto’ is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu in samenwerking met:
Oxford, De Lijn, NMBS, Big blue Van Marcke, Velopa, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie West Vlaanderen, Ecoproof, EMC, Fietsenwerk, Jobat.

Met dank aan Fiets en Werk, Happy Body, 10.000 stappen, CM Midden-Vlaanderen, Radio 2 Oost-Vlaanderen.