6400 miljard kilometer

Dat is de totale afstand die Europeanen in 2012 in het verkeer aflegden, aldus een nieuw rapport van het Europees Milieuagentschap (EMA). Dat komt overeen met 160 miljoen toertjes rond de aarde. Autoverkeer is goed voor meer dan 70% van deze afstand. Bus en tram, trein en vliegverkeer hebben elk een aandeel van ongeveer 10%. Opvallend daarbij is dat op Europees niveau het aantal afgelegde autokilometers sinds 2009 daalt. Dit is een trend die in België helaas niet gevolgd wordt, bij ons blijft het aantal afgelegde kilometers jaar na jaar toenemen. In 2012 werden in België 99 miljard autokilometers afgelegd. Onze slechte ruimtelijke ordening, die de auto-afhankelijkheid in de hand werkt, heeft daar veel mee te maken.

Wat de milieu-impact van transport betreft, blijft de luchtvervuiling door autoverkeer een groot gezondheidsprobleem. Elk jaar gaan daardoor in Europa 400.000 gezonde levensjaren verloren. Niveaus van stikstofdioxide en fijn stof in steden blijven problematisch, mede door een toenemend aandeel dieselwagens op Europese schaal. Dat is een gevolg van het fiscaal beleid in de meeste Europese landen, waarbij diesel lager belast wordt.

De uitstoot van broeikasgassen daalde de afgelopen jaren met enkele procenten, maar blijft wel 20% boven het niveau van 1990. Om de afgesproken doelstellingen uit het Witboek Transport te halen, moet die uitstoot met 67% dalen tegen 2050. Dat is alleen maar mogelijk als er veel meer elektrische wagens in het verkeer komen. Vandaag is echter slechts 0,5% van de nieuwe wagens in de EU elektrisch.

Klimaatbeleid Luchtkwaliteit