89 Vlaamse toeristische ondernemers ontvangen internationaal milieulabel Groene Sleutel

Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reiken vandaag in The Faculty Club een 'Groene Sleutel' uit aan 89 toeristische ondernemingen. 29 daarvan ontvangen het kwaliteitslabel voor milieuvriendelijke logies en attracties voor de eerste keer. Nieuw dit jaar is dat zeven meetinglocaties of congrescentra de Groene Sleutel aan hun deur hangen. Het label is een erkenning voor de extra inspanningen die de ondernemingen leveren om bijvoorbeeld water en energie te sparen.

Dankzij de ‘Groene Sleutel’ vinden toeristen in Vlaanderen al zes jaar gemakkelijk waar ze hun vakantie milieuvriendelijk kunnen doorbrengen. Vanaf dit jaar kunnen bedrijven en verenigingen ook kiezen voor duurzame meetinglocaties. “Ook de congressector wil zich op milieu- en duurzaamheidvlak onderscheiden en stapt graag mee in het Groene Sleutel succesverhaal,” vertelt Tine Claus van Bond Beter Leefmilieu.

Faculty Club

De Faculty Club in Leuven ontving vandaag de laureaten. De Faculty Club is een van de zeven meetinglocaties die het ecolabel voor de eerste keer ontvangen. Om het label in de wacht te slepen, deden ze een hele reeks aanpassingen. In de gemeenschappelijke delen van het gebouw bijvoorbeeld, waar de verlichting van ’s morgens 6.00 uur tot ’s nachts 2.00 uur brandt, werden de lampen vervangen door LED-verlichting. Hierdoor zullen ze 26% minder energie verbruiken voor het verlichten van die ruimtes.

Dat ‘meten weten is’ ervaarden ze in de Faculty Club aan de lijve. Uit een meting van warmteverliezen bleek dat er veel warmte verloren ging door de vloer van de Infirmeriezaal. Deze vloer kreeg prompt een isolerende laag, zodat de verwarming niet naar de ondergrond, maar naar de zaal zelf gaat.

Jaarlijkse onafhankelijke controle

Faculty Club bewijst dat deelnemende ondernemingen de ‘Groene Sleutel’ niet zomaar krijgen. De laureaten moeten voldoen aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit. Ze hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie en sorteren hun afval en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag. De uitbaters organiseren activiteiten in het thema duurzaamheid en hebben oog voor groenonderhoud, voldoende open ruimte en duurzame mobiliteit. Bovendien moeten ze elk jaar opnieuw aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. Een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en de toeristische sector kent het label toe.       

89 groene logies en attracties

De Groene Sleutels werden voor het zesde jaar op rij uitgereikt. 11 campings, 24 jeugdverblijven, 24 hotels, 11 gastenkamers, 8 attracties en 1 vakantiecentrum zijn bij de gelukkigen. Nieuw dit jaar zijn ook de congrescentra: 7 meetinglocaties krijgen de Groene Sleutel toegekend in 2012. Naast de 89 laureaten zijn er nog 248 toeristische ondernemingen die bij Toerisme Vlaanderen het Groene Sleutel-begeleidingsprogramma volgen. Zo zullen zij in de toekomst hopelijk ook het label aan hun deur mogen hangen.

Internationaal ecolabel

De Groene Sleutel maakt deel uit van het 'Green Key'-programma, het internationale ecolabel dat uitgaat van de Foundation for Environmental Education (FEE). In 28 landen ontvingen meer dan 1500 ondernemingen de ‘Green Key’. Bond Beter Leefmilieu (BBL) beheert de Groene Sleutel in Vlaanderen met steun van Toerisme Vlaanderen. Met het label willen BBL en Toerisme Vlaanderen toeristische ondernemers aanmoedigen om zo duurzaam mogelijk te werken.

Hier vindt u een volledig overzicht van de Groene Sleutels 2012.

De provincies Antwerpen is het sterkst vertegenwoordigd, met 31 laureaten. Oost Vlaanderen telt 23 Groene Sleutels, Vlaams-Brabant telt 7 laureaten, West-Vlaanderen telt 16 en Limburg heeft er 18.

Energiebesparing