95 Vlaamse toeristische ondernemingen verdienen Groene Sleutel

Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reiken vandaag in Van der Valk hotel Beveren een 'Groene Sleutel' uit aan 95 toeristische ondernemingen. Zes daarvan ontvangen het kwaliteitslabel voor milieuvriendelijke logies, attracties en meetinglocaties voor de eerste keer. Het internationale label is een erkenning voor de extra inspanningen die de ondernemingen leveren om bijvoorbeeld water en energie te sparen.

Organisatorische vernieuwing

Het Groene Sleutel programma is vernieuwd om meer te tegemoet te komen aan de wensen van onze huidige en potentiële Groene Sleutel houders. Voortaan zijn er twee uitreikingsmomenten in een jaar en valt het programma samen met het kalenderjaar.
“Dit maakt ook dat de kandidaten voor de eerste uitreiking van de Groene Sleutel 2014 weinig voorbereidingstijd hadden. Daarom reiken we nu vijf Groene Sleutels minder uit dan in 2013, maar in april 2014 zullen we dit verschil waarschijnlijk goed kunnen maken,” vertelt Kris Van Rossem van Bond Beter Leefmilieu.

In 2013 viel het veel gevraagde gesubsidieerde begeleidingsprogramma van Toerisme Vlaanderen weg. Daarom start Bond Beter Leefmilieu in 2014 met een eigen begeleidingsprogramma van gekwalificeerde onafhankelijke adviseurs. “Wij hopen zo in 2014 weer heel wat nieuwe toeristische bedrijven te kunnen engageren voor milieubewust en duurzaam ondernemen.” 

95 groene logies en attracties

Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reiken De Groene Sleutels voor het achtste jaar op rij uit. 10 campings, 28 jeugdverblijven, 26 hotels, 9 gastenkamers, 8 attracties, 12 meetinglocaties en 2 vakantiewoningen zijn bij de gelukkigen. In het totaal 95 groene logies en attracties.

Jaarlijkse onafhankelijke controle

Deelnemende ondernemingen krijgen de ‘Groene Sleutel’ niet zomaar. Dat stelde de Nederlandse Consumentenbond vast na onderzoek van de waarde van 5 toeristische ecolabels. Enkel de Groene Sleutel doorstond de test. De laureaten moeten voldoen aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit. Ze hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie en sorteren hun afval en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag. De uitbaters organiseren activiteiten in het thema duurzaamheid en hebben oog voor groenonderhoud, voldoende open ruimte en duurzame mobiliteit. Bovendien moeten ze elk jaar opnieuw aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. Een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en de toeristische sector kent het label toe.  

Duurzaam op reis

“Bij het boeken van een reis denk je misschien niet onmiddellijk aan duurzaamheid, toch kan je ook tijdens je vakantie je steentje bijdragen door te kiezen voor een hotel of camping dicht bij huis en met een Groene Sleutel. Zo weet je zeker dat je vakantieplek respectvol omgaat met de leefomgeving,” vertelt Kris Van Rossem van Bond Beter Leefmilieu. Dit jaar maakt bookdifferent het nog gemakkelijker om een duurzame reis te boeken, ze vermelden welke hotels de Groene Sleutel dragen. “Als je ook nog het goede doel wilt steunen, dan kan je boeken via: http://bondbeterleefmilieu.bookdifferent.com/nl/. Zo steun je Bond Beter Leefmilieu terwijl je slaapt.”
 
Groene Sleutel in recordtempo

Met het moto “Think green or don’t think at all” in het achterhoofd ging Van der Valk hotel Beveren in een jaar voor een Groene Sleutel. “Wij vinden investeren in duurzaamheid zo belangrijk voor de wereld van morgen. Het is ook mooi meegenomen dat die investeringen binnen de kortste keren terugverdienen. Door het vervangen van onze verlichting door ledverlichting besparen we jaarlijks bijna 5000 euro.  De waterbesparing op de hotelkamers (douches en wastafels) levert ons een besparingspotentieel op van maar liefst € 6.389 per jaar en dit door slechts een investering van € 1.250 te doen. Maar we leveren ook inspanningen die geen financieel voordeel opleveren maar door het aanbieden van bijvoorbeeld duurzame vis krijgen we wel meer garantie voor het voortbestaan van de verschillende vissoorten.” 
 
De Groene Sleutel is voor Tim Van der Valk geen eindpunt “We kunnen nog zoveel doen als we het zelf maar willen en geloven. Ons streefdoel is om in 2015 aan alle CO2-neutraliteitsverplichtingen te voldoen.”

Internationaal ecolabel

De Groene Sleutel maakt deel uit van het 'Green Key'-programma, het internationale ecolabel dat uitgaat van de Foundation for Environmental Education (FEE). In 44 landen ontvingen meer dan 2300 ondernemingen de ‘Green Key’. Bond Beter Leefmilieu (BBL) beheert de Groene Sleutel in Vlaanderen met steun van Toerisme Vlaanderen. Met het label willen BBL en Toerisme Vlaanderen toeristische ondernemers aanmoedigen om zo duurzaam mogelijk te werken.

Meer info:

Download een volledig overzicht van alle ondernemingen die de Groene Sleutels 2014 in ontvangst mochten nemen en een aantal cijfers over de Groene Sleutel.

De Groene Sleutel is een internationaal programma van de Foundation for Environmental Education (FEE), in Vlaanderen beheerd door Bond Beter Leefmilieu (BBL) met steun van Toerisme Vlaanderen en Viessmann, Ecover, Denico, Koers, Van der Valk Hotel Beveren en ION.

Energiebesparing