Aan onze regering: handleiding voor een toekomstgericht energiebeleid

Op 30 november werd het Belgische energiebeleid terug in de tijd gekatapulteerd. Terwijl het de regeringen opnieuw niet lukte om een akkoord over de verdeling van de klimaatdoelstellingen te bereiken, kwamen de federale regering en Electrabel wel overeen om Doel 1 & 2 tien jaar langer open te houden. Vorige week gaf de nucleaire regulator FANC ook groen licht om de scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2 opnieuw te laten draaien. Al onze kerncentrales gaan dus weer online. Hiermee hypothekeert de regering de Belgische energietoekomst. Hoe je wel een toekomstgericht en klimaatvriendelijk energiebeleid voert, tonen onze oosterburen.

Duitsland gidsland?

De Belgische nucleaire verslaving staat in schril contrast met de keuzes van onze oosterburen. In de nasleep van Fukushima in 2011 besliste Duitsland om al zijn kerncentrales te sluiten tegen 2022. De Duitsers willen bovendien hun CO2-uitstoot met 40 procent verminderen tegen 2020. Om dit mogelijk te maken, trekt het land volop de kaart van hernieuwbare energie en energiebesparing. De wereld volgt deze energierevolutie op de voet. Kan Duitsland ook voor energie een gidsland zijn?

Dat die beslissing een schot in de roos was, is duidelijk. Hernieuwbare energie leverde in 2014 meer dan een kwart van de Duitse elektriciteitsbehoefte, de CO2-uitstoot daalde met 26% sinds 1990 en de energiebevoorrading was nog nooit zo betrouwbaar. Bovendien is de Duitse hernieuwbare energiesector nu al goed voor meer dan 340.000 jobs: het hoogste aantal in Europa.

Mythes ontkracht

Toch doen er heel wat onterechte mythes de ronde over de Energiewende. Zo zou de Energiewende te duur, te ambitieus en zelfs vervuilend zijn. Wat klopt hiervan en wat niet? Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en WWF zetten 9 mythes over de Duitse Energiewende op een rijtje en toetsen ze aan de realiteit  op basis van de laatste cijfers en de presentaties van de sprekers op ons congres in het Federaal Parlement eind juni.

De Duitse successen en tegenslagen kunnen een leerschool zijn voor de broodnodige Belgische energietransitie. Daarbij is één ding duidelijk: het is perfect mogelijk om de kerncentrales te sluiten én de klimaatdoelstellingen te halen.  Meer nog: kernenergie en een steeds hoger aandeel hernieuwbare energie gaan niet samen. De Belgische keuze voor kernenergie blokkeert de broodnodige transitie naar veel meer hernieuwbare energie. Zo zullen we de komende jaren windmolens moeten stilleggen omdat we te veel elektriciteit produceren. Als België van het label ‘failed state’ af wil, zullen onze beleidsmakers toch beter moeten doen.  

> Brochure 9 mythes over de Duitse energiewende weerlegd

> Persbericht BBL, Greenpeace, WWF: ‘Verlenging Doel 1 & 2 legt windmolens stil’

Windenergie Kernuitstap