Ademruimte op autovrije zondag | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Ademruimte op autovrije zondag

Erik Grietens

donderdag 26 september 2013

Dit jaar stond autovrije zondag in het teken van ‘ruimte’. Lokale verenigingen gebruikten deze dag om meer ademruimte te vragen en ervoor te pleiten de ruimte die het autoverkeer dagelijks in beslag neemt, terug te geven aan fietsers, voetgangers en groen. Het is nu aan de overheid om deze signalen op te pikken en ook echt werk te maken van meer ademruimte in de stad.

Vuile lakens

In Gent overhandigde de milieubeweging haar vuile lakens aan het stadsbestuur. Menig Gentenaar heeft afgelopen weken witte lakens uit het raam gehangen om te laten zien hoe snel het fijn stof ervoor zorgt dat er weinig wit meer te zien is.

Deze situatie zou verbeterd kunnen worden door de fly-over van de autostrade naar het centrum af te breken en het Zuidpark uit te breiden. Deze fly-over was op autovrije zondag het exclusieve speelterrein van fietsers en voetgangers.

Picknicks

In Antwerpen organiseerde Ademloos een familiepicknick om zo de roep om een overkapping van de Antwerpse ring kracht bij te zetten. Van een vervuilende autostrade zou de ring zo in een groen lint door de stad kunnen veranderen. 

Ook in Brussel vonden twee nieuwe protestpicknicks plaats, en wel op de Elsensesteenweg en de Ninoofsepoort. Brusselse verenigingen ijveren voor meer groene ruimte met een autovrij en groen Beursplein als symbooldossier.