Adviesraden landbouw en milieu vragen effectiever plattelandsprogramma

Het volgende Programmadocument voor Plattelandsontwikkeling (PDPO III) moet doelgerichter en efficiënter. Dat besluiten de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) en de Milieu en Natuurraad (MINA-raad) in een gezamenlijk advies naar aanleiding van de nieuwe programmaperiode 2015-2020 van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)

Binnen het Europees landbouwbeleid gaat de hoofdmoot aan subsidies naar een rechtstreekse inkomenssteun aan de landbouwer. Daarnaast voert Europa een actief plattelandsbeleid, waarbij lidstaten de duurzaamheid in landbouwgebied op maat kunnen verhogen met een plattelandsprogramma. In Vlaanderen wordt hiervoor een maatregelenpakket uitgewerkt in een zogenaamde Programmadocument voor Plattelandsontwikkeling (PDPO). De adviesraden bogen zich voorbije maand over het komende PDPO III dat in de periode 2015-2020 zal worden ingezet. Ze formuleerden samen een krachtig advies.

Een eerste voorwaarde voor het slagen van een ambitieus plattelandsprogramma is dat er meer middelen gaan naar begeleiding en resultaatopvolging. De adviesraden stellen dat door de overheid toegekende investeringssteun ook daadwerkelijk moet leiden tot een daling van de milieudruk. 

Ook voor de beheerovereenkomsten die de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) met landbouwers kan afsluiten hebben de adviesraden belangrijke aanbevelingen gedaan. Zo vragen ze om 50% van de Europese middelen voor beheerovereenkomsten in te zetten op natuur- en landschapsgerichte acties. In het advies wordt ook gepleit om deze beheerovereenkomsten open te stellen voor niet-landbouwers. De adviesraden vragen daarnaast om de aanpak bij te stellen bij inzet van de natuurgerichte beheerovereenkomsten. Zo pleit het advies ervoor om gebiedsvisies op te stellen en te werken met collectieve overeenkomsten. Om de effectiviteit te garanderen vragen de adviesraden om een rol te voorzien voor de regionale landschapen die instaan voor procesbegeleiding, resultaatmeting en draagvlakverbreding.

Bond Beter Leefmilieu stelt vast dat in dit programma belangrijke kansen zitten om milieudoelstellingen in landbouwcontext te realiseren en om de boerennatuur op het platteland te verbeteren. BBL vraagt dan ook aan de Vlaamse Regering om de aanbevelingen uit het SALV-MINA advies mee te nemen in haar besluitvorming zodat het nieuwe programma de komende jaren ook daadwerkelijk zal bijdragen aan deze doelstellingen. 

Landbouw