Autoleasebedrijven wensen snel zuinigere wagens | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Autoleasebedrijven wensen snel zuinigere wagens

Bruno Van Zeebroeck

vrijdag 24 september 2010

Tijdens een ontmoeting op 14 september met de Europese commissaris voor klimaatbeleid, Mevrouw Hedegaard, maakte de autoleasesector bekend, dat zij zo snel mogelijk zuinige wagens wensen voor haar klanten. Twintig Europese autoleasebedrijven en korte termijnverhuurders engageerden zich om in 2012 enkel nog wagens aan te kopen die gemiddeld 120 of 130 gr/km uitstoten. Ze gaan daarmee verder dan wat Europa en de grote automerken hebben afgesproken:  die willen pas tegen 2015 hun nieuwe wagens gemiddeld 130 gr/km te laten uitstoten.

De leasemaatschappijen tonen hiermee aan dat de markt wel degelijk zuinige auto’s wil. Het wordt dus voor de automobielindustrie hoog tijd om echt werk te maken van zuinige wagens. En Europa moet haar doelstellingen aanscherpen.

Indien de automobielindustrie het zou nalaten in te zetten op zuinige wagens en Europa blijft bij de huidige zwakke emissienormen dan is het risico reëel dat op termijn onze automobielindustrie de weg opgaat van de  Amerikaanse automerken.

Ook vier grote Belgische leasebedrijven engageerden zich via BBL om hun nieuwe wagens in 2012 nog slechts gemiddeld 120 gram/km te laten uitstoten.