BBL bezoekt het Autosalon en de Velofollies | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

BBL bezoekt het Autosalon en de Velofollies

Afgelopen week vond het autosalon van Brussel plaats. Tijdens de Velofollies in Kortrijk werd ook de fiets in de kijker gezet. Het ideale moment om te gaan polsen hoe het staat met de evolutie naar elektrisch gedeelde mobiliteit. BBL stuurde zijn mobiele reporter om reacties te sprokkelen.

Mijn wagen, mijn vrijheid?

Afgezien van wat koudwatervrees hier en daar, was het enthousiasme op het autosalon voor de elektrische auto groot. Dat de technologie voeten in de aarde krijgt is een goede zaak. Vergroening van wagens is een belangrijk onderdeel van duurzame mobiliteit. Maar het spreekt voor zich dat alle dieselwagens vervangen door elektrische versies nog steeds een te grote impact heeft op het energie-, grondstoffen- of ruimtegebruik.

Daarom is auto- en ritdelen zo belangrijk. Hoewel de woordvoerders van verschillende automerken op het autosalon de toekomst gedeeld zien, was de gemiddelde bezoeker minder enthousiast. Die wil op elk moment van de dag een auto ter beschikking hebben.

Voor die beschikbaarheid moeten auto- en ritdeelsystemen niet onder doen. Een wagen staat 92 procent van de tijd stil. Die capaciteit kan veel beter gebruikt worden, door individueel wagenbezit in te ruilen voor een soort vervoersabonnement of een betaling per trip.

 

> Lees meer over BBL’s visie op de ontwikkelingen van duurzame mobiliteit

Minder zweten

Op de fietsbeurs Velofollies in Kortrijk ging er veel aandacht naar de ‘weekendfiets’: koersfietsen, mountainbikes en elektrische fietsen. Een vaak gehoorde reden voor de aanschaf van een elektrische fiets was om de meer getrainde partner te kunnen bijbenen.

Naast recreatief gebruik, waren veel bezoekers ook geïnteresseerd in de elektrische fiets als vervoersmiddel om te gaan werken: de e-fiets als het ideale middel om vlot en niet al te bezweet op het werk aan te komen. De snelle elektrische ‘pedelec’ kreeg veel aandacht.

 

Meer over Elektrische wagens

Ontvang InZicht

Wekelijks onze kijk op de milieu-actualiteit