BBL en Bostoen Group gaan samenwerken | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

BBL en Bostoen Group gaan samenwerken

Persbericht Bond Beter Leefmilieu

donderdag 21 juni 2012

Nu in Rio de Janeiro in Brazilië de conferentie Rio +20 over duurzame ontwikkeling plaatsvindt, maken Bond Beter Leefmilieu (BBL), de koepelorganisatie van de Vlaamse Milieubeweging en het Vlaamse bouwbedrijf, Bostoen Group, marktleider in passiefbouw, bekend dat ze de komende drie jaren gaan samenwerken om duurzaam en energiezuinig bouwen en wonen in Vlaanderen een groter draagvlak te geven. 

Bovendien is het hun ambitie om duurzaam bouwen en wonen nog meer betaalbaar te maken voor de Vlaming. “Door het draagvlak voor passieve woningbouw en duurzaam vernieuwbouwen te vergroten, zullen door schaalvoordelen ook de prijzen dalen. Op die manier kan duurzaam bouwen de standaard worden in Vlaanderen,” zeggen Danny Jacobs van Bond Beter Leefmilieu en Stephan Bostoen van Bostoen Group.

Wat betekent de samenwerking concreet?

1. Bond Beter Leefmilieu en Bostoen Group zullen samen de interesse vergroten voor duurzaam en energiezuinig (ver)bouwen in de particuliere sector.

2.  Bond Beter Leefmilieu en Bostoen Group zullen de overheid ook aansporen om een ondersteunend beleid te voeren inzake fiscaliteit en vergunningen.

3.  Bond Beter Leefmilieu en Bostoen Group zullen ook de bouwsector en zijn leveranciers aansporen om duurzame materialen te gebruiken en duurzame materialenkringlopen op te zetten.

4. Beide partners zullen hun knowhow delen met elkaar. Bond Beter Leefmilieu beschikt over veel inzicht en technische kennis over duurzame materialen en duurzame bouwprocessen. Bostoen Group, als referentie in passiefwoningen, beschikt dan weer over veel praktijkkennis. Dit leidt tot een vruchtbare kruisbestuiving waarbij het concept van duurzaam en energiezuinig (ver)bouwen op een gedegen manier gepromoot en bewaakt wordt.

5. Bond Beter Leefmilieu en Bostoen Group plannen dit najaar een eerste Congres over Ecovillages in Vlaanderen.

“Bostoen Group heeft de voorbije vier jaar hard gewerkt om zich te transformeren van een klassiek bouwbedrijf  tot een bedrijf met een integrale duurzame visie, tot in het businessmodel toe,” zegt Danny Jacobs, directeur van Bond Beter Leefmilieu. “Bostoen blijft trouwens nieuwe ontwikkelingen realiseren in het domein van duurzaam wonen met bijvoorbeeld het concept van Ecovillages of met hun merk +Home dat een totaaloplossing biedt voor energiezuinig vernieuwbouwen in de residentiële markt. Hiervoor opende +Home onlangs ook zijn eerste winkel in Merelbeke. Samen kunnen wij de interesse en het draagvlak voor duurzaam bouwen nog aanzienlijk verbreden en verdiepen. De Vlaamse milieubeweging wil bovendien een innovatieve rol spelen door haar ideeën te koppelen aan Vlaamse bedrijven die op het terrein écht gaan voor duurzame groei en duurzame welvaart.”

“Wij zullen graag gebruik maken van de knowhow van Bond Beter Leefmilieu bij het toepassen van onze bouwplannen,” vult  Stephan Bostoen, CEO van Bostoen Group, aan. “Sinds ik als tweede generatie in 2009 resoluut gekozen heb voor passiefbouw, hebben we al meer dan 500 passiefhuizen gebouwd in West- en Oost-Vlaanderen, in Antwerpen en in Vlaams-Brabant. 38 % van alle gecertificeerde passiefhuizen in Vlaanderen zijn door ons gebouwd en we wonnen de Eco Award van 2012. Het goede nieuws is, dat passiefhuizen goedkoper worden in de toekomst. Dat komt door de steeds strengere energiewetgeving die de overheid oplegt en het dalen van de prijzen voor passiefbouw door schaalvoordelen, groeiende ervaring en standaardisering van de passieftechnieken.”