BBL en smappee meten samen energieverbruik | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

BBL en smappee meten samen energieverbruik

Persbericht Bond Beter Leefmilieu

maandag 27 januari 2014

smappee en Bond Beter Leefmilieu (BBL) slaan de handen in elkaar om het energieverbruik van consumenten in kaart te brengen. Dat gebeurt in het kader van de Energiejacht campagne, die loopt tot 31 maart 2014. Deelnemers proberen zoveel mogelijk energie te besparen door hun energieverbruik op te volgen op www.energiejacht.be en door concrete tips toe te passen. De samenwerking met smappee maakt het voor deelnemers mogelijk hun energieverbruik op hun smartphone op te volgen.

Real-time energieverbruik

Dankzij de innovatieve smappee energiemonitor kan je nu je actuele gegevens meten en weergeven via een handige app. De smappee app geeft het totaalverbruik, het sluimerverbruik en de opbrengst van zonnepanelen weer. Bovendien leert smappee door feedback van de gebruiker ook de elektrische toestellen in huis herkennen. “Smappee is de enige tool die zowel het totaalverbruik van het hele huis meet als de meeste toestellen apart kan opvolgen”, vertelt smappee oprichter Stefan Grosjean. “De energiemonitor geeft de consument een helder zicht op waar en wanneer hij energie verbruikt. Zo kan hij actief ingrijpen. De consument heeft hiermee alles in handen om energie-efficiënter te wonen en te leven.”

Eenvoudig in gebruik

De smappee monitor is eenvoudig aan te sluiten via een stroomklem die je over de stroomkabel klikt ter hoogte van de elektrische verdeelkast. Nergens is er direct contact met de elektriciteit. Breekwerken of extra kabels zijn niet nodig. Zodra de smappee monitor is geïnstalleerd, synchroniseert hij meteen alle gegevens met de app zodat je direct aan de slag kunt.

De energiemonitor is te koop via de e-shop www.smappee.com vanaf 169 EUR (BTW inclusief). Als je ook de opbrengst van je zonnepanelen wil monitoren, betaal je slechts 30 EUR extra. De smappee-app kun je gratis downloaden in de Apple App Store en de Google Play Store. Deelnemers aan de Energiejacht kunnen rekenen op een aantrekkelijke korting wanneer ze een smappee aanschaffen.

Tastbaar resultaat

“Een gemiddeld gezin betaalt per jaar meer dan 2300 euro aan energie. Toch blijft de energiefactuur een grote onbekende voor de gemiddelde Vlaming. Slechts een vijfde van de gezinnen weet hoe hoog het verbruik is. De helft heeft geen enkele indicatie. Via de handige rekentool op de website van de Energiejacht (www.energiejacht.be) kun je je meterstanden van gas, elektriciteit en water opvolgen. Een eerste belangrijke stap in energiebesparing is het bijhouden van je energieverbruik. Zo raak je je bewust van je verbruik en kweek je al snel een ‘energiereflex’,” vertelt Marc Steens van Bond Beter Leefmilieu.

“Deelnemers aan de Energiejacht hebben bij de vorige edities al bewezen dat het mogelijk is om puur op basis van gedragsverandering, en zonder aan comfort in te boeten, energie te besparen. Op de website van de Energiejacht kunnen ze hun meterstanden van gas en elektriciteit bijhouden. De rekenmodule berekent automatisch je energiebesparing ten opzichte van je verbruik in het verleden. Zo zie je in één oogopslag wat je inspanningen opleveren. Dankzij de smappee energiemonitor kunnen deelnemers hun energieverbruik nog duidelijker en onmiddelijk in beeld brengen.”

Over smappee

Smappee werd opgericht door Stefan Grosjean, expert op vlak van energiemanagement. Hij richtte eerder Energy ICT op en bouwde deze start-up uit tot een wereldwijde leider op het gebied van energiemanagement oplossingen voor industriële en commerciële ondernemingen, overheden en energieleveranciers. Met smappee wil hij en zijn team hun kennis en ervaring ten dienste stellen van de consument. 

Smappee ontwikkelt producten en diensten die consumenten inzicht geven in hun energieverbruik. Smappee is tevens de naam van de gelijknamige energiemonitor: een eenvoudig te installeren product dat de consument in één oogopslag, via een (gratis) app op zijn smartphone of tablet, inzicht geeft in het totale energieverbruik in huis, het sluimerverbruik en de opbrengst van eventueel aanwezige zonnepanelen. Real-time, per dag, maand of jaar. Smappee leert bovendien afzonderlijke apparaten identificeren en toont hun verbruik. Aan de hand van al deze informatie en inzichten kan de consument zijn energiekosten drukken.

De ontwikkeling van de intelligente energiemonitor van smappee wordt gesteund door het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT), een initiatief van de Vlaamse overheid dat zich ten doel heeft gesteld baanbrekende ideeën om te zetten in reële producten.