BBL roept op om investeringen in steenkoolcentrales te stoppen

Gisteren werd het onderzoeksrapport ‘Bankiers op hete kolen’ voorgesteld. Het rapport van Netwerk Vlaanderen, waar Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, WWF en Friends of the Earth aan meewerkten, illustreert dat de banken BNP Paribas, KBC, Dexia, Citibank, Deutsche Bank, ING en AXA de voorbije twee jaar samen minstens 25 miljard euro investeerden in klimaatschadelijke activiteiten zoals nieuwe steenkoolcentrales, de winning van olie uit teerzand of kaalkap van regenwoud. Het rapport, dat gisteren op een ludiek vuurfeest in Gent werd voorgesteld, geeft meteen het startschot voor een petitie met een oproep aan de banken om investeringen in nieuwe steenkoolcentrales onmiddellijk te staken.

Uit het rapport ‘Bankiers op hete kolen’ blijkt dat energiebedrijven die nieuwe steenkoolcentrales willen bouwen of olie uit teerzand winnen, vlot financiering vinden bij grootbanken actief in België. In tegenstelling tot wat vele van de groene promopraatjes doen vermoeden, investeert elk van de onderzochte banken (ING, BNP Paribas, Dexia, Citibank, Deutsche Bank, KBC en AXA),  behalve Triodos, in klimaatschadelijke praktijken. Zo vinden de 70 (!) nieuwe geplande steenkoolcentrales in Europa, die goed zijn voor een jaarlijkse CO2-uitstoot die overeenstemt met maar liefst 130 miljoen auto’s, gemakkelijk kapitaal bij onze grootbanken.

Dit thema is ook in ons land jammer genoeg brandend actueel. We schreven al over de plannen van E.ON om een nieuwe steenkoolcentrale te bouwen in de Antwerpse haven. Hiermee dreigt er in Vlaanderen alleen al jaarlijks 6 miljoen ton CO2 de lucht te worden ingeblazen.

Zolang banken investeren in dergelijke klimaatschadelijke investeringen, is er volgens de auteurs van het rapport ‘Bankiers op hete kolen’ van duurzaam bankieren geen sprake. Bond Beter Leefmilieu roept daarom, samen Netwerk Vlaanderen, WWF België, Friends of the Earth Vlaanderen & Brussel, Greenpeace België en de werknemersbeweging KWB, op om de petitie ‘Bankroet’ te ondertekenen.

Desinvestering uit fossiele energie