België bespaart 1 miljard dankzij Europees klimaat- en energiepakket

Het Federaal Planbureau berekende dat de Europese doelstelling om tegen het jaar 2020 20 procent minder CO2 uit te stoten en 20 procent van de energie te halen uit hernieuwbare bronnen, België tegen 2020 een besparing van zo'n 1 miljard euro  zal opleveren.

Dankzij de inzet op energiebesparing en hernieuwbare energie zal de netto-invoer van fossiele brandstoffen tegen 2020 9 procent lager liggen dan bij een ‘business as usual’ scenario. De verlaagde import van fossiele brandstoffen zorgt ervoor dat we 1,2 miljard euro kunnen besparen en onze energiebevoorradingszekerheid verbeteren. De bijkomende invoer van biomassa, nodig om onze hernieuwbare energiedoelstelling te halen, zou ons land tussen de 200 en 380 miljoen euro kosten. Het globale plaatje levert dus een besparing op van ongeveer 1 miljard euro tegen 2020. Bovendien laat een uitvoering van het Europese energie- en klimaatpakket toe om een evenwichtige energiemix te bewaren in de elektriciteitsproductie en zo een stormloop op aardgas te vermijden.

De studie van het Federaal Planbureau bevestigt hiermee dat niets doen ons meer zal kosten dan wanneer we de daad bij het woord voegen in de strijd tegen de klimaatverandering.

Energiebesparing