België moet Roundup uit winkelrekken bannen | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

België moet Roundup uit winkelrekken bannen

Persbericht Bond Beter Leefmilieu

dinsdag 24 maart 2015

Op 20 maart jl. plaatste de Wereldgezondheidsorganisatie glyfosaat, de actieve stof in veel gebruikte herbiciden zoals Roundup van Monsanto, op de lijst van ‘waarschijnlijk kankerverwekkende’ stoffen voor mensen. Bond Beter Leefmilieu (BBL) roept de federale overheid op om bestrijdingsmiddelen met glyfosaat zo snel mogelijk uit de handel te nemen. De verkoop aan particulieren moet onmiddellijk stoppen. Nederland is het gebruik van glyfosaat stapsgewijs aan het verbieden, te beginnen met toepassingen voor particulieren.

“Wie vandaag een doe-het-zelf zaak binnenstapt en een bestrijdingsmiddel koopt, wandelt ​meestal met een product met het gevaarlijke glyfosaat naar buiten. Nu de Wereldgezondheidsorganisatie concludeert dat die stof waarschijnlijk kankerverwekkend is, moet de federale overheid de verkoop aan particulieren zo snel mogelijk verbieden. Zo een gevaarlijk goedje in een dichtbevolkte omgeving gebruiken, is niet verantwoord”, zegt Freek Verdonckt, expert landbouw en voeding van BBL.

Naast glyfosaat bestempelde de Wereldgezondheidsorganisatie ook malathion en diazinon als "waarschijnlijk kankerverwekkend". Malathion en diazinon zijn in Europa niet meer toegelaten als bestanddelen van bestrijdingsmiddelen. Glyfosaat is echter nog ruim verspreid zowel in producten voor particulieren als voor professionelen.  

Persbericht van de Wereldgezondheidsorganisatie