België zakt een plaats op klimaatindex

Investeringen in energie-efficiëntie vallen stil

Op 6 september werd op de klimaattop in Cancun de zesde Climate Change Performance index (CCPI) voorgesteld. Deze jaarlijkse rangschikking evalueert de klimaatprestaties van 57 landen met de grootste CO2-uitstoot ter wereld. België zakt dit jaar van de 16e naar de 17e plaats. Onrustwekkend is vooral de drastische achteruitgang op het vlak van de energie-intensiteit. Ons energieverbruik per hoofd van de bevolking stijgt!

Onder druk van de economische crisis zijn de investeringen in energie-efficiëntie, meer dan in andere landen, teruggeschroefd. Die investeringen zijn net essentieel, willen we inzetten op een energie-efficiënte en koolstofarme economie. Zonder bijkomende maatregelen dreigt ons land daarom op de lange termijn verder af te glijden. Vorige week nog waarschuwde Bond Beter Leefmilieu dat er in het Belgische actieplan hernieuwbare energie geen aandacht is voor energie-efficiëntie. “Door het gebrek aan energie-efficiëntie raken we niet enkel verder achterop in de klimaatrangschikking, maar verzwakt ook onze economische positie bij stijgende energieprijzen. Ons land dreigt dit gebrek aan beleid na de crisis cash te zullen betalen,” aldus Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu.

De onrustwekkende boodschap van de CCPI is dat geen enkel land voldoende bijdraagt om de klimaatopwarming te beperken tot twee graden. Daarom kan, door een gebrek aan politieke wil, geen enkel land aanspraak maken op één van de eerste drie plaatsen. “Zelfs de landen die het “best scoren” doen het niet genoeg. Geen bemoedigend nieuws dus,” analyseert Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu.

België valt één plaats terug

Na een stijging van 9 plaatsen in de klimaatrangschikking vorig jaar, moet België dit jaar opnieuw één plaats inleveren. Dit is voornamelijk te wijten aan een veel slechtere prestatie op het vlak van de CO2 en energie-intensiteit van ons land. België daalt voor deze parameters maar liefst van de 20e naar de 28e plaats. De slechtere prestatie op het vlak van energie-intensiteit werd vorige week nog bevestigd door cijfers van de Vlaamse milieuadministratie. Daaruit bleek dat het absolute energieverbruik en de absolute CO2-uitstoot, grotendeels dankzij de crisis, lager liggen. Tegelijkertijd heeft de economische crisis een nefaste impact op de energie-efficiëntie. En het is deze parameter die essentieel is in de overgang naar een energie-efficiënte en koolstofarme economie. Willen we structurele emissiedaling op de lange termijn verwezenlijken en vermijden dat we volgend jaar verder weg zakken in de rangschikking, moet de energie-efficiëntie van ons land dringend verbeteren. Aangezien de crisis een nefaste impact blijkt te hebben op die energie-efficiëntie, vraagt Bond Beter Leefmilieu om hier een absoluut speerpunt van te maken in het anti-crisisbeleid.

Klimaatbeleid ontbreekt

Ook op het vlak van klimaatbeleid is ons land nog steeds één van de hekkensluiters van de rangschikking. De versnippering van ons klimaatbeleid zorgt ervoor dat het Belgische klimaatbeleid niet op elkaar afgestemd is. De door klimaatminister Paul Magnette voorgestelde klimaatwet moest daar verbetering in brengen, maar strandde eerder dit jaar door de val van de regering. De nieuwe regering moet dan ook in de eerste plaats werk maken van een betere coördinatie van het klimaatbeleid. Daarnaast heeft ook Vlaanderen nog heel wat werk op de plank. Een duidelijke langetermijnvisie en klimaatdoelstellingen voor 2020 ontbreken in Vlaanderen momenteel nog steeds. De al lang aangekondigde nieuwe Vlaamse Klimaatconferentie raakt maar niet uit de startblokken. Ook wat het externe klimaatbeleid betreft, scoort ons land niet goed. Terwijl we nu meer dan ooit nood hebben aan voorlopers in de internationale klimaatonderhandelingen, zakt België verder weg in het peloton. Door interne discussies, slaagt ons land er vaak niet in om met een eenduidig standpunt naar buiten te treden. Dat leidde er ook toe dat het Belgische actieplan hernieuwbare energie met vijf maanden vertraging bij Europa werd ingediend.

De klimaattop in Cancun biedt, met België als Europees voorzitter, een uitgelezen kans om België op de kaart te zetten in de internationale klimaatonderhandelingen. De pas vrijgekomen gegevens zijn echter niet van die aard dat ze het klimaatimago van ons land zullen opkrikken.  

Meer nieuws over Cancun?

 

Lees onze ‘Brieven aan Joke’ dagelijks

Lees hieronder de laatste ‘Brieven aan Joke’:

[1] Het CCPI rapport beoordeelt zowel de huidige stand van de CO2 uitstoot (aan de hand van parameters met betrekking tot energie-intensiteit) als de evolutie van deze uitstoot (emissietrend). Daarnaast wordt zowel het interne als het externe klimaatbeleid onder de loep genomen.

Energiebesparing