België zakt in klimaatrangschikking naar 13de plaats

Vandaag lanceerden Germanwatch en Climate Action Network (CAN) Europe voor de achtste keer de Climate Change Performance Index (CCPI). De Index beoordeelt de klimaatinspanningen van 58 landen met de hoogste broeikasgasuitstoot ter wereld. België moet dit jaar vijf plaatsen prijs geven en zakt van de 8ste naar de 13de plaats. Voornaamste reden? De broeikasgasuitstoot daalt niet genoeg en de federale en gewestelijke regeringen trappelen ter plaatse met hun klimaatbeleid.

Denemarken, Zweden en Portugal scoren het best in de ranking. Toch verdienen ze volgens de auteurs geen podiumplaatsen. Hun beleid is onvoldoende ambitieus om gevaarlijke klimaatverandering te vermijden. In Europa scoren Nederland en Polen opvallend slecht. België neemt een tussenpositie in maar verliest terrein. We scoren goed op onze klimaatdiplomatie, de uitbouw van hernieuwbare energie en de evoluties in de broeikasgasuitstoot van gebouwen. Maar we scoren slecht in vergelijking met de 57 andere grote vervuilers op het hoge energieverbruik per persoon, de stijgende broeikasgasuitstoot  van de luchtvaart en het zwakke klimaatbeleid op federaal en gewestelijk niveau.

“De regering Di Rupo snoeide drastisch in de steun (premies en interestaftrek) voor energiebesparing. De gewesten krijgen de vervuiling van de sector transport niet onder controle. Dat verklaart mede waarom België slechts de 46 plaats krijgt op het onderdeel intern klimaatbeleid. Scoorden we daar beter dan kwam de top 10 in de algemene ranking terug binnen bereik,” zegt Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu.

Klimaatbeleid