België zakt twee plaatsen in jaarlijkse klimaatrangschikking

België moet dit jaar twee plaatsen prijs geven en zakt van de 14de  naar de 16de plaats op de Climate Change Performance Index (CCPI). Voor de 10e keer beoordeelden Germanwatch en het Climate Action Network (CAN) Europe de klimaatinspanningen van 58 landen met de hoogste broeikasgasuitstoot ter wereld. De reden voor onze daling in het klassement is omdat onze broeikasgasuitstoot niet genoeg daalt en de federale en gewestelijke regeringen ter plaatse trappelen met hun klimaatbeleid.

Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk scoren het best in de klimaatranking. Toch verdienen ze volgens de auteurs geen podiumplaatsen. Hun beleid is onvoldoende ambitieus om gevaarlijke klimaatverandering te vermijden. In Europa scoort Polen opvallend slecht.

België neemt een tussenpositie in maar verliest terrein. We scoren goed op onze klimaatdiplomatie, de uitbouw van hernieuwbare energie en de evoluties in de broeikasgasuitstoot van gebouwen. Maar we scoren slecht in vergelijking met de 57 andere grote vervuilers op het hoge energieverbruik per persoon, de hoge broeikasgasuitstoot  in de industrie en het transport en het zwakke klimaatbeleid op federaal en gewestelijk niveau.

“De nadruk op energie-efficiëntie die bijvoorbeeld de Vlaamse regering in haar regeerakkoord legt, biedt kansen. Momenteel scoren we slecht op de evolutie van de energie-efficiëntie in ons land. De voorgestelde maatregelen moeten absoluut doorgevoerd worden, anders zullen we alleen maar verder wegzakken.” Zegt Jan Vandermosten van WWF.

Link rapport: https://germanwatch.org/en/7677

Klimaatbeleid