Belgisch voorzitterschap faalt op vlak van energiebesparing

Energiebesparing vormt de sleutel tot succes in de strijd tegen klimaatverandering. En toch slaagt Europa er niet in om concrete stappen te nemen op het gebied van energie-efficiëntie. Vorige week kwamen de energieministers van de 27 EU-lidstaten samen in Brussel. Federaal minister van klimaat en energie Paul Magnette zat deze laatste energieraad onder het Belgische EU-voorzitterschap voor. Het debat over energie-efficiëntie op deze raad bleef, net zoals op de informele raad van september, jammer genoeg beperkt tot een informele discussie tijdens de lunch. De milieubeweging gaf het Belgisch voorzitterschap als evaluatie voor haar 10 groene eisen dan ook maar een 5 op 10.

Het is zeer jammer dat, ondanks een lovenswaardige inzet van het voorzitterschap om het debat over energie-efficiëntie nieuw leven in te blazen, concrete stappen op het vlak van energie-efficiëntie uit blijven. Met uitzondering van het energiebeleid voor energiegebruikers, slaagde de raad er niet in om conclusies te trekken. Evenmin kon men de Europese Commissie voldoende aansporen om het langverwachte actieplan energie-efficiëntie voor het einde van 2010 aan te nemen.

De belangrijke beslissingen werden doorgeschoven naar de bijzondere energieraad van 4 februari die Europees president Herman Van Rompuy zal voorzitten. De energieraad zal discussiëren over de Europese energiestrategie tot 2020 en de Europese prioriteiten voor energie-infrastructuur. Het is van essentieel belang dat ook de discussie over energie-efficiëntie hoog op de agenda komt, en dat er voor die datum een voorstel voor een Europees energie-efficiëntieactieplan op tafel ligt. Bij uitblijven van verdere actie zal Europa’s energieconsumptie namelijk met slechts 9% dalen. Het is dan ook duidelijk dat de huidige vrijblijvende engagementen op het vlak van energiebesparing niet volstaan.

 

De commissie industrie van het Europees parlement onderschreef onlangs deze oproep tot ambitieuze actie, en riep op tot het aannemen van een bindende energie-efficiëntiedoelstelling van minstens 20% tegen 2020. De commissie benadrukt bovendien de noodzaak om de nodige praktische maatregelen te nemen: enkel dan kan de EU haar doelstellingen halen. Jammer genoeg is het Belgische EU-voorzitterschap er niet in geslaagd energieministers tot een gelijkaardig engagement te bewegen.

Het Belgische EU-voorzitterschap vindt plaats van 1 juli tot 31 december. Tijdens deze periode zullen belangrijke milieu-uitdagingen op de agenda van onze beleidsmakers komen: de Belgische milieuorganisaties (BBL, BRAL, Greenpeace, IEB, IEW, Natagora, Natuurpunt en WWF) hebben daarom 10 Groene Eisen geformuleerd.

Bij de 10 Groene Eisen hoort een website: www.10groeneeisen.be. Deze webstek wordt gebruikt om de acties van het EU-voorzitterschap te evalueren.

Energiebesparing