Belgische kernreactoren in top 5 van minst betrouwbare ter wereld

De Belgische kerncentrales behoren tot de minst betrouwbare ter wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van de internationale kernenergiewaakhond IAEA. Deze lijst is gebaseerd op de “Unplanned Capability Loss-factor” oftewel de duur dat kerncentrales buiten bedrijf zijn door ongeplande gebeurtenissen. Deze internationaal erkende indicator geeft een zeer goed beeld van de betrouwbaarheid - en dus de veiligheid - van een kerncentrale.

In 2013 lagen de Belgische kerncentrales 16,7% van de tijd onverwacht stil. De uitschakeling van Doel 3 en Tihange 2 door vermeende scheurtjes in het reactorvat, is één van redenen. Enkel Nederland (de kernreactor van Borssele) scoorde vorig jaar slechter met een uitval van 25%. Wereldwijd vallen kerncentrales gemiddelde 4,4% van de tijd onverwacht uit. In de periode 2011-2013 hoort België bij de top 5 van slechtst presterende landen, met een factor van 11,6%.

Dat kernenergie in België vandaag géén betrouwbare en zekere energiebron is, staat met andere woorden volledig buiten kijf.

Kernuitstap