Belgische klimaatonderhandelingen lopen spaak

Bond Beter Leefmilieu (BBL) reageert erg ontgoocheld op het uitblijven van een intra-Belgisch klimaatakkoord. We vernemen uit diverse bronnen dat de onderhandelingen tussen de gewesten en de federale overheid over de verdeling van de klimaatinspanningen voor 2020 vandaag zijn afgesprongen. “Het struikelblok in de onderhandelingen is de verdeling van de inkomsten uit emissierechten. Aan de huidige CO2-prijs bedragen die meer dan 100 miljoen euro per jaar. De andere partijen rond de tafel vinden dat de Vlaamse regering een onredelijk groot deel opeist. Dat deed de onderhandelingen vandaag mislukken ,” zegt Mathias Bienstman van BBL.  

“Het is duidelijk dat vier jaar onderhandelen sommige partijen nog niet tot redelijkheid brengt. Door deze blokkade is nochtans niemand beter af: het klimaatbeleid blijft in onzekerheid gehuld en de inkomsten uit emissierechten staan op een geblokkeerde rekening bij de nationale bank. De centen konden evengoed nu al geïnvesteerd worden, bijvoorbeeld in de renovatie van gebouwen, waardoor de broeikasgasemissies afnemen en de energiefactuur van gezinnen en bedrijven gedrukt wordt. ”

Achtergrond

Het Belgische klimaatbeleid bevindt zit al jarenlang in een impasse. De Europese doelstellingen voor 2020 rond de reductie van broeikasgassen (-15%), de uitbouw van hernieuwbare energie (13%) of de klimaatfinanciering zijn nog niet verdeeld tussen de federale overheid en de gewesten. 2014 wordt op internationaal niveau bestempeld als «het jaar van de klimaatambitie ». Om constructief te participeren in die dynamiek is er dringend nood aan een duidelijke rol- en inspanningsverdeling binnen België.

Klimaatbeleid