Beter klimaat kan zonder kernenergie

Nu het kernenergiedebat weer volop is opgelaaid, besteedt Bond Beter Leefmilieu wekelijks aandacht aan kernenergie in al haar facetten. Deze week staan we stil bij de rol van kernenergie in de strijd tegen de klimaatverandering.

Kernenergie als oplossing voor de klimaatverandering?

Voorstanders van kernenergie maken handig gebruik van de actuele discussies over klimaatverandering om kernenergie voor te stellen als een oplossing voor het klimaatprobleem. Zij stellen dat we onze klimaatdoelstellingen nooit zullen halen als we vast houden aan de kernuitstap. Niets is echter minder waar.

Beperkt aandeel in CO2-uitstoot

Kernenergie voorstellen als een centraal element in de strijd tegen de klimaatverandering doet afbreuk aan de realiteit. Het inzetten van kernenergie voor elektriciteitsproductie heeft alleen impact op het terugdringen van de CO2 uitstoot in de sector van de elektriciteitsopwekking. Deze sector was in België in 2007 goed voor ca 20% van de totale CO2 uitstoot. Dé grote uitdaging bestaat uit het terugdringen van  de broeikasgasuitstoot in de transportsector, de industrie, de landbouw en de gebouwen, die samen goed zijn voor ca. 80% van de totale broeikasgasuitstoot. En daarop heeft kernenergie geen enkele impact.

Energiebesparing

Het sleutelelement in de strijd tegen de klimaatverandering is energiebesparing. En daar wringt in ons land het schoentje. België is één van de grootste energieslokoppen van Europa. Ons land heeft dan ook dringend nood aan een gecoördineerd en onderbouwd energie- en klimaatbeleid. Het gerenommeerde Fraunhofer Instituut becijferde al in 2003 dat België zijn klimaatdoelstellingen kan behalen en overstijgen mét een uitvoering van de kernuitstap, enkel en alleen door de energiebesparingsmaatregelen van de buurlanden ook in ons land uit te voeren…. Ook een studie die vorige week werd voorgesteld door Apere, Les Amis de la terre, Grappe et Nature et Progrès Belgique toont aan dat we de oudste kerncentrales perfect kunnen sluiten in 2015 en onze klimaatdoelstellingen kunnen halen door volop de kaart te trekken van hernieuwbare energie en energiebesparing. Dit was ook al de conclusie van een studie van Greenpeace uit 2006.

Hernieuwbare energie gaat niet samen met kernenergie

Willen we volop inzetten op hernieuwbare energie, dan staat kernenergie in de weg. In tegenstelling tot gascentrales, kunnen kerncentrales namelijk niet geregeld worden. Kerncentrales leveren een basislast energie en bezetten met andere woorden constant een deel van het net. Eens hernieuwbare energie op kruissnelheid komt, denk maar aan de offshore windenergie bijvoorbeeld, dreigt men deze energie niet kwijt te geraken aan het net omdat dit “bezet” wordt door kernenergie.

Niet CO2 neutraal

Bovendien is kernenergie niet CO2 neutraal. Bij het kernsplijtingsproces in een kernreactor wordt inderdaad geen CO2 uitgestoten maar in andere, onlosmakelijk met kernenergie verbonden schakels van de nucleaire keten wordt wel CO2 geloosd en geproduceerd. Indien de we de CO2 uitstoot veroorzaakt tijdens de winning van uranium meerekenen, dan bedraagt de uitstoot van een kerncentrale ongeveer 30 procent van een gasgestookte centrale. In de toekomst zal dit percentage nog stijgen omdat het gemakkelijk winbare uranium op raakt.

Kerncentrales kunnen niet tegen klimaatverandering

En tot slot: de energiebron die ons volgens sommigen moet redden van de klimaatverandering, kan zelf niet tegen de warmte van die klimaatverandering.In 2009 moest in Frankrijk tengevolge van een hittegolf één op drie kerncentrales buiten dienst gesteld worden omdat het rivierwater dat gebruikt wordt voor de koeling te warm was. De technologie, die ons volgens sommigen moet redden van de klimaatopwarming moet dus de duimen leggen bij de temperaturen die ze moet helpen voorkomen. Dat dreigt voor heel wat problemen te zorgen, aangezien de modellen een grotere kans op hittegolven aangeven voor onze contreien.

Kernuitstap