Beweging in het Vlaamse klimaatdebat?

Maandag verklaarde minister Schauvliege in De Standaard dat ze voor 30% broeikasgasreducties wil gaan tegen 2020.

Twee dagen later reageerde minister-president Peeters in Villa Politica dat in de schoot van de Vlaamse regering niets beslist is over de 30% doelstelling. In zijn antwoord liet Kris Peeters wel wat ruimte: hij sloot niet uit dat Vlaanderen het Belgisch pleidooi bij Europa voor zo een doelstelling ondersteunt. Mooi, maar veel zal dat niet veranderen. Doordat het debat over de 30% doelstelling muurvast zit op Europees niveau, komen er geen hogere reductiedoelstellingen op Vlaanderen af.

Twee discussies lopen door elkaar. Eén, steunt Vlaanderen de positie van de andere gewesten en de federale overheid om in Europese context te ijveren voor -30% tegen 2020. Twee, ongeacht de uitkomst van de Europese debatten: wil Vlaanderen zelf de komende 8 jaar de broeikasgassen reduceren met 30% in vergelijking met 1990. Nu ligt de uitstoot ongeveer 8% lager in vergelijking met dat basisjaar. Beide discussies zijn actueel. Vlaanderen werkt aan een klimaatbeleidsplan 2013-2020 en Europa dient in april haar (voorlopige) doelstellingen voor de tweede Kyoto periode in bij de VN.

Minister Schauvliege ging aan het begin van de week voor een hattrick. Ze wil niet alleen dat België in Europa samen met andere progressieve landen ijvert voor meer klimaatambitie, ze wil ook in Vlaanderen de broeikasgasemissies met 30% terugbrengen. Dat is een rechtlijnige positie: als je voor iets pleit, moet je ook bereid zijn het in de praktijk te brengen. Vakbonden, Noord Zuid beweging en milieuorganisaties verenigd in het platform Klimaat en Rechtvaardigheid verwelkomen de positie van de minister van leefmilieu: -30% is noodzakelijk, haalbaar en betaalbaar. Hun mening lees je hieronder.

In het Vlaamse politiek landschap zijn nu Groen, Open Vld, Sp.a en een deel van CD&V openlijk pleitbezorgers van de -30% doelstelling. Vooral de positie van CD&V is opvallend. De partij tekende mee het regeerakkoord dat stelt dat “De regering met kracht zal pleiten, zowel bij de gewesten als op  internationaal  vlak,  voor  een  reductiedoelstelling  op  EU-niveau  van 30%  van  de  uitstoot  van  broeikasgassen  in  2020  en  van  80  tot  95%  in 2050 ten opzichte van 1990.”

In zijn reactie op de uitlatingen van minister Schauvliege stelt minister-president Peeters: “'Ik denk dat een minister van Leefmilieu altijd zeer ambitieus moet zijn. Maar ik kan u zeggen dat 30 procent minder uitstoot van broeikasgassen voor Vlaanderen, alleen zonder Europa, niet beslist is door de Vlaamse regering.” (DS 07/03) Dit antwoord laat de ruimte om bij Europa te pleiten voor -30%. Als Vlaanderen dat consequent doet, is er sprake van een kleine doorbraak. In het verleden wilde de Vlaamse regering zelfs het pleidooi voor -30% op Europees vlak niet openlijk onderschrijven. De Standaard bericht op vrijdag 9 maart dat België op de Europese milieuraad de 30% doelstelling ondersteunt. Dat zou er op wijzen dat Vlaanderen (aarzelend) een nieuwe koers vaart. Wordt vervolgd.

Klimaatbeleid