Bezwaar tegen nieuwe biomassacentrale in Gent

Bond Beter Leefmilieu diende deze week samen met Greenpeace, WWF en Bos+ bezwaar in tegen een nieuwe biomassacentrale in de haven van Gent. De centrale van het bedrijf Belgian Eco Energy (BEE) zal jaarlijks naar schatting 800.000 tot 1,2 miljoen ton biomassa verbranden. 

Als milieuorganisaties hebben we zeer veel vragen over de gebruikte biomassa. BEE kan tot op vandaag onvoldoende garanderen dat ze enkel gebruik zal maken van duurzame biomassastromen. Duurzame biomassa mag geen nefast effect hebben op de lokale voedselvoorziening, biodiversiteit, milieu, welvaart en welzijn en moet zorgen voor een effectieve vermindering van de CO2-uitstoot.  Bovendien zijn er geen garanties dat de restwarmte van de centrale nuttig zal worden aangewend. Het gebruik van restwarmte is voor ons een voorwaarde om op een efficiënte en duurzame manier met biomassa om te springen.

We vragen aan de overheid om in de milieuvergunning strikte voorwaarden op te leggen voor de duurzaamheid en de effectieve CO2-besparing van de gebruikte biomassa. Daarnaast kan de centrale volgens BBL, Greenpeace, WWF en Bos+ ook niet vergund worden zonder de garantie dat de restwarmte effectief zal worden gebruikt.

Biomassa & biobrandstoffen