Bij gasramp Total in Noordzee ontsnapt gevaarlijk methaan

In het klimaatdebat hanteren we de vuistregel: elektriciteit uit gas is de helft minder vervuilend dan die uit steenkool. Het gaslek in de Noordzee bij het boorplatform van Total brengt een vaak vergeten eigenschap van het belangrijkste bestanddeel van aardgas, methaan, onder de aandacht: als aardgas onverbrand ontsnapt in de atmosfeer, is het erg schadelijk voor het klimaat. Methaan is een 25 maal sterker broeikasgas dan CO2. Het klimaatvoordeel van aardgas zou slechts gelden als lekken onder een kritische drempel worden gehouden, aldus Amerikaanse onderzoekers.

Per dag lekt er 200.000 kubieke meter aardgas weg bij het Elgin boorplatform van Total in de Noordzee. Als je het vergelijkt met het gasverbruik van een modaal gezin, lijkt de klimaatimpact verwaarloosbaar. Maar het aardgas komt onverbrand in de atmosfeer en bevat daardoor het erg schadelijke methaan. Er zou zo ongeveer 120 ton methaan per dag ontsnappen of 3000 ton CO2 eq. De dagelijkse klimaatimpact van het lek is dan gelijk aan de CO2 uitstoot van een half miljoen wagens (130gramCO2/km en 50km/dag).  

Het weekblad Time berichtte dinsdag over Amerikaans onderzoek dat de problematiek in een breder perspectief plaatst. Gas behoudt slechts haar klimaatvoordeel tegenover steenkool als het weglekken kan beperkt worden tot 3,4% van de productie over de winning, het transport en verbruik heen. Amerikaanse cijfers schatten de hoeveelheid gas die weglekt op 2,4%. Maar bij het gebruik van wagens op aardgas zou dat percentage kunnen stijgen en het klimaatvoordeel verloren gaan, aldus de geciteerde onderzoekers.

Klimaatbeleid