Biobrandstoffen voor dummies

Meer dan 20 milieuorganisaties van over heel Europa roepen de Europese Unie op om haar biobrandstoffenbeleid dringend te herzien. Ze zetten hun eisen kracht bij met een eenvoudig animatiefilmpje dat de problematiek van de indirecte effecten van de teelt van biobrandstoffen duidelijk in beeld brengt.

We schreven eerder al over de indirecte effecten van de biobrandstoffenteelt. Zo moeten boeren voor het kweken van voedsel op zoek naar nieuw land, en daarvoor kappen ze vaak regenwoud. Momenteel wordt bij de door Europa opgelegde duurzaamheidscriteria voor biobrandstoffen geen rekening gehouden met deze indirecte veranderingen in landgebruik. Een studie die vorig jaar verscheen, becijferde dat de teelt van biobrandstoffen bij ongewijzigd beleid zal leiden tot meer –in plaats van minder- uitstoot van CO2.

In juli moet de Europese Commissie een voorstel op tafel leggen om het probleem van deze indirecte veranderingen in landgebruik aan te pakken. De milieu-organisaties vragen Europa om een wettelijk voorstel uit te werken. Zo zouden enkel biobrandstoffen in aanmerking mogen komen die, met het inrekenen van de indirecte effecten, minder CO2 uitstoten dan fossiele brandstoffen. Zo niet dreigt er gigantisch probleem en zullen we door de inzet van biobrandstoffen meer slecht dan goed doen voor mens, klimaat en milieu.

Biomassa & biobrandstoffen