Biolandbouw zit in de lift

Minister-President Kris Peeters bracht deze week goed nieuws uit de biosector. De productie van biologische land- en tuinbouwproducten is vorig jaar voor het eerst sinds lange tijd gestegen. Het areaal biologische land- en tuinbouw in Vlaanderen nam toe met bijna 5 procent en bedraagt nu 3658,81 hectare. Er kwamen ook 21 nieuwe bioproducten bij. De voorbije jaren nam de consumptie van bioproducten toe, maar de eigen productie volgde die trend niet. Daar lijkt nu verandering in te komen. Ook het aantal hectare landbouwgrond in omschakeling is toegenomen, wat wijst op nog meer groeipotentieel in de toekomst. En dat is ook nodig, want het areaal biolandbouw bedraagt nog steeds amper 1 procent van het totale landbouwareaal in Vlaanderen.

In 2008 werd het “strategisch plan biologische landbouw 2008-2012” gelanceerd. Daarmee engageerden BioForum, ABS en Boerenbond zich samen met de Vlaamse overheid de biologische landbouw een duwtje in de rug te geven. Het eerste jaarrapport van de biologische landbouw geeft nu aan dat we op de goede weg zitten.

De consumptie van biologische producten blijft toenemen en ondervindt dus geen invloed van de economische crisis. De bestedingen aan biologische producten in België is zelfs toegenomen met 15 procent tot 350 miljoen euro. Zeventien procent van de consumenten koopt minstens een keer om de tien dagen biologische producten.

Landbouw