Biomassacentrale Langerlo: Miljarden subsidie voor nepgroene stroom | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Biomassacentrale Langerlo: Miljarden subsidie voor nepgroene stroom

Persbericht Bond Beter Leefmilieu

donderdag 20 augustus 2015

Gisteren raakte bekend dat de Duitse pelletfabrikant German Pellets de oude steenkoolcentrale van E.ON in Langerlo overneemt. German Pellets gaat de centrale ombouwen tot een biomassacentrale, die jaarlijks 1,6 miljoen ton hout zal verbranden. Daarbij worden ook volledige bomen opgestookt.. De pelletgigant verzekert zich zo van 2,2 miljard overheidssteun door middel van groenestroomcertificaten. “In plaats van steun te geven aan deze oude knar, zou onze Vlaamse regering beter de kaart trekken van echt duurzame energie zoals wind en zon”, stelt Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu. “Deze energievormen zijn bovendien veel goedkoper dan dure biomassacentrales.”

Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en WWF betwisten dat de verbranding van houtpellets zal leiden tot een wezenlijke daling van de CO2-uitstoot.  De CO2 die bij de verbranding van de biomassa wordt uitgestoten, blijft nog decennialang aanwezig in de atmosfeer", legt Sara Van Dyck van BBL uit. "Gedurende al die tijd draagt dit bij tot de klimaatverandering, terwijl onze CO2-uitstoot eigenlijk op korte termijn omlaag moet om de gevolgen van klimaatverandering beheersbaar te houden." 

Hout uit intacte bossen

Bovendien zijn er onvoldoende garanties dat de ingezette biomassa duurzaam is. Door de toenemende vraag naar biomassa haalt de pelletindustrie haar hout steeds meer rechtstreeks uit staande, ecologisch intacte bossen. Steeds vaker past de industrie dan ook praktijken toe zoals het kappen van bomen voor biomassa, de wilde kap van door insecten geïnfecteerde bossen en whole tree harvesting, waarbij de volledige boom, inclusief top, takken en bladeren, wordt geoogst. “De grote vraag naar biomassa voor energie-opwekking vergroot de druk op bossen die sowieso al onder druk staan,”  besluit Rianne Teule van Greenpeace.

Tot slot is de centrale van Langerlo oud en inefficiënt. “De oude steenkoolcentrale zet maar 40% van de primaire energie die vrijkomt bij de verbranding om in elektriciteit. De rest gaat verloren in de vorm van warmte, die gewoon de lucht wordt ingeblazen. Het gebruik van restwarmte is voor ons een voorwaarde om op een efficiënte en duurzame manier met biomassa om te springen,” verduidelijkt Olivier Beys van WWF.