Blauwe Vlag en Groene Sleutel tonen weg naar duurzaam toerisme | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Blauwe Vlag en Groene Sleutel tonen weg naar duurzaam toerisme

Persbericht Bond Beter Leefmilieu

woensdag 30 april 2014

Al 120 ondernemingen met Blauwe Vlag of Groene Sleutel

Op 30 april heeft Bond Beter Leefmilieu (BBL), in de jachthaven VVW Nieuwpoort, de Blauwe Vlag 2013 voor duurzaam watertoerisme uitgereikt aan acht Vlaamse jachthavens en negen zwemvijvers. Samen met Toerisme Vlaanderen beloonde BBL ook negen toeristische ondernemingen met een Groene Sleutel. Zowel de Blauwe Vlag als de Groene Sleutel zijn een bewijs van extra zorg voor het milieu.

Duurzaam toerisme

“Vakantie betekent voor veel mensen genieten van natuur. Als je daarbij kiest voor een verblijf in een Groene Sleutel onderneming of een locatie waar de Blauwe Vlag wappert, dan mag je er van uit gaan dat die natuur met respect behandeld wordt. Zo’n Groene Sleutel of Blauwe Vlag krijg je namelijk pas na een onafhankelijke controle,” vertelt Kris Van Rossem van Bond Beter Leefmilieu. “Beide kwaliteitslabels zijn ook maar een jaar geldig. De uitbaters leveren dus elk jaar opnieuw extra inspanningen voor een beter milieu.”

Blauwe Vlag

De Blauwe Vlag staat garant voor duurzaam watertoerisme. Het is een onafhankelijk milieukwaliteitslabel voor stranden, zwemplassen en jachthavens die voldoen aan strikte criteria voor waterkwaliteit, milieueducatie en -informatie, milieubeheer en veiligheid. Bond Beter Leefmilieu reikt de Blauwe Vlag in Vlaanderen voor de 26ste keer uit.

Groene Sleutel

De Groene Sleutel blijft een gestage groei kennen. Na acht jaar zijn er nu 103 Groene Sleutel-houders. Zij krijgen dit keurmerk niet zomaar van Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen. De laureaten moeten voldoen aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit. Ze hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie en sorteren hun afval en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag. De uitbaters organiseren activiteiten in het thema duurzaamheid en hebben oog voor groenonderhoud, voldoende open ruimte en duurzame mobiliteit.

VVW Nieuwpoort

De zorg voor het milieu door zorgvuldig om te springen met afvalwater, energie en zwerfvuil vermijden, heeft zichtbaar resultaat in de jachthaven in Nieuwpoort, waar de labels werden uitgereikt. “De Blauwe Vlag wappert al 13 jaar in onze haven,” vertelt Steven Desloovere. “Als we in tegenstelling tot pakweg 15 jaar geleden, vandaag massa’s aalscholvers zien, de zeehonden kunnen bewonderen en bruinvissen ontmoeten tijdens elke zeiltocht op zee, dan weet je dat het werkt. Die dieren zijn er enkel maar omdat de kwaliteit van het water sterk gestegen is.”