Blauwe Vlag wappert vanaf vandaag over 21 zwemvijvers en jachthavens | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Blauwe Vlag wappert vanaf vandaag over 21 zwemvijvers en jachthavens

dinsdag 26 april 2016

21 zwemvijvers en jachthavens hebben vandaag de Blauwe Vlag 2016 ontvangen. De Blauwe Vlag is een milieukwaliteitslabel voor stranden, zwemplassen en jachthavens die voldoen aan strikte criteria voor onder andere waterkwaliteit. Samen met Toerisme Vlaanderen beloonde BBL vandaag ook vijf toeristische bestemmingen met een Groene Sleutel. Dat brengt het aantal Groene Sleutels op 120. Zowel de Blauwe Vlag als de Groene Sleutel zijn een bewijs van extra zorg voor het milieu.

“Aantal Blauwe Vlaggen blijft gelijk, maar nog veel potentieel”

Net als vorig jaar ontvangen 21 zwemvijvers en jachthavens de Blauwe Vlag 2016. Opvallend wel: meer zwemvijvers en kustzones scoren uitstekend wat betreft de waterkwaliteit en er waren ook geen zwemverboden in zwemvijvers met een Blauwe Vlag. “Er zijn nieuwe locaties die zeker in aanmerking komen voor een Blauwe Vlag. Die zijn er dit jaar nog niet bij, maar we stellen alles in het werk om volgend jaar nog meer Blauwe Vlaggen aan zwemvijvers en jachthavens te laten wapperen,” zegt Miriam Van Loon van Bond Beter Leefmilieu.

De Gavers in Geraardsbergen: “Enorme opsteker!”

Provinciaal Domein De Gavers in Geraardsbergen behaalt reeds voor de vijfde maal de Blauwe Vlag. “Enkel dankzij de dagelijkse inspanningen van een gans team slagen wij erin om jaar na jaar fier te mogen zijn op onze zwem- en strandzone. Het is er voor onze bezoekers heerlijk vertoeven in een veilige, nette en aangename omgeving en voor onze medewerkers is het een enorme opsteker om al voor de vijfde keer de Blauwe Vlag te mogen ontvangen”, aldus Marina van Wayenberg van De Gavers in Geraardsbergen.

Vijf nieuwe Groene Sleutels, 120 in totaal

“Vijf nieuwe bestemmingen mogen voor de eerste keer een Groene Sleutel ontvangen: Bielebale, Jeugdherberg De Blauwput, Snuffel Jeugdhostel, Arck B&B en Landal Mooi Zutendaal. Dat brengt het aantal Groene Sleutels op 120 en dat is een recordaantal. Het is trouwens ook de allereerste keer dat we een vakantiepark een Groene Sleutel mogen overhandigen. Maar het is niet zo dat de nieuwe Groene Sleutel-eigenaars nu rustig achterover kunnen gaan liggen. Elk jaar opnieuw zullen ze voor een onafhankelijke jury moeten aantonen dat ze nog altijd voldoen aan alle criteria,” zegt Stef Gits van Toerisme Vlaanderen.