Boek en studiedag over Vlaamse wooncultuur

De afgelopen jaren voerde het Steunpunt Ruimte & Wonen heel wat onderzoek uit naar de wooncarrière van Vlaamse gezinnen. De resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld in het boek ‘De geest van suburbia. Over de veerkracht van woonpraktijken’, geschreven door Bruno Meeus en Pascal De Decker. Tijdens een studievoormiddag op dinsdag 10 september zullen zij de bevindingen toelichten.

Het model van een alleenstaande woning met een tuin, een oprit en een garage, heeft de voorbije decennia in België het woonbeeld van miljoenen mensen bepaald. Het model bleek bijzonder succesvol, want haalbaar en betaalbaar voor een grote groep inwoners. 

Al die individuele woonprojecten vertaalden zich in ‘suburbia’, een sterk bebouwde tussenruimte die stad en platteland met elkaar verbindt. Het is het ideale wonen voor een eerste groep, een symbool van maatschappelijke vooruitgang voor een tweede, typisch Vlaams voor een derde en een woonhel en een teken van hersendodend conformisme voor een volgende. 

Hoe komt het dat het ideaal van suburbaan wonen zo krachtig was? En hoe sterk zal dat ideaal nog doorwerken in de toekomst? Dat is de centrale vraag waarop De geest van suburbia een antwoord tracht te geven.

Duurzaam bouwen en wonen